Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande om byn som försvann

Det var många som ville höra Gunnar Hagelin berätta historien bakom den dramatiska rubriken ”Osmundsberg, byn som försvann”.

INSÄNT. Det var mycket folk i församlingshemmet när SPF Rättviksringen hade sitt senaste månadsmöte.

Osmundsberg ligger söder om Kärvsåsen, öster om väg 301. Namnet kan innebära tre saker, ett berg, en by och ett kalkbrott/kalkverk.

Gunnar Hagelin berättade att byn omnämns i skrift redan 1549 som Åsmundsbergh. Den var troligen bebodd långt tidigare med kringbyggda gårdar. År 1700 brann nästan hela byn ner men byggdes upp på nytt.

– Under 1800-talet bestod byn av 16 gårdar. Så småningom såldes hela byn till Kopparbergs Bergslags AB, säger Hagelin.

Efter andra världskriget behövdes stora mängder bränd kalk till landets järnverk. Byn låg ju på ett berg och berget innehöll 11 miljoner ton kalksten.

– Gårdar och mark köptes upp och revs. Berget sprängdes ner undan för undan och brytningen upphörde vid mitten av 1970-talet, berättar Hagelin.

Kvar blev ett djupt jättehål med grönskimrande vatten som i dag används för att tippa rester (med tillstånd av miljömyndigheter), från rökgaserna från de kalkugnar som är igång i dag.

Gunnar visade också en tio minuter lång film om tiden när det var liv i byn.

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel