Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande filmdagar för VBU-elever

Nyligen var det Filmdagar på VBU med livestreaming av tio filmer som gjordes under fem dagar. Filmdagar på VBU är en internationell ungdomsfilmverkstad som Västerbergslagens utbildningsförbund genomfört sedan 2019.

I år hölls Filmdagarna delvis på plats, delvis digitalt med 48 elever från fem länder i tre olika tidszoner i samarbete med VBU:s parter från Tyskland , Irland, Grekland och Kroatien och med stöd av Film i Dalarna och Västerbergslagens Kulturskola.

Eleverna arbetade i nio grupper: fem på plats i Ludvika (estetiska, samhällsvetenskapliga och teknikprogrammets elever) och fyra i andra länder med internationella mentorer gjorde tio filmer kopplade till ämnet ”Coronagenerationen”, som representerade fem olika genrer: dokumentärfilm, spelfilm, experimentalfilm, stopmotion och musikvideo.

Efter själva filmningen bytte grupperna material med varandra, så att varje grupp klippte en annan grupps film. Det var ett pedagogiskt grepp för att kunna lära sig  ”att ge upp sin filmbaby”. Som final av filmveckan, organiserades en online-filmpremiär med alla deltagare (som livestreaming), samt debatt med temat ”Hur är det att vara ung filmskapare i en tid av pandemi?”.

Parallellt med Filmdagarna deltog VBU i filmfestivalen FiSH som gick av stapeln samtidigt i Rostock. Som en del av samarbetet med tyska FiSH erbjöd VBU för Högbergsskolans elever filmvisningar i aulan. På det sättet kom festivalen till Ludvika, när man nu inte kunde åka till någon festival på grund av pandemin.

Elever som deltog i Filmdagarna hade också möjlighet att via Zoom prata med svenska regissörer av filmerna som visades på festivalen och på så vis få en del nyttig råd, som till exempel ”att våga tänka utanför boxen och utveckla idéer som man brinner för”. 

– Jag tycker att det har varit otroligt roligt och intressant. Nu när det var digitalt fick man ta ett mycket större ansvar över sitt arbete och på så sätt utvecklas inom filmskapandet genom att filma, redigera och planera, berättade en av VBU:s elever, Ida Håkansson (ES19).

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med DT Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel