Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Spännande början på ny kriminalserie

Vattenänglar är den första delen i en ny serie om kriminalinspektör Malin Fors och hennes kolleger på Linköpingspolisen, inspirerad av de fyra elementen. Den här gången tar berättelsen med oss ut i den stora skrämmande världen, där effekten av handling, med barn inblandade, beskrivs på ett smärtsamt och mycket tänkvärt sätt.

En kvinna med man hittas mördade i sin jacuzzi. Men deras dotter är inte där, utan försvunnen, och jakten på att hitta henne för oss in i adoptionsindustrins råa grymhet där gråzonernas regelramar utnyttjas. Malin Fors och de andra luttrade poliserna blir märkbart påverkade av händelseutvecklingen - liksom vi läsare.

Historien är bra - som alltid när det gäller Kallentoft.

Många ser nog Mons Kallentofts berättarstil som aningen spretig, kanske lite annorlunda. Långa berättaravsnitt avbryts kontinuerligt med korthuggna och målande stycken, där det också ges plats för upprepningar och kortare sammanfattningar av läget. De mördades röster finns alltid intensivt återgivna i en kursiv stil.

Men jag fastnar också för författarens kärlek till bokens huvudperson - Malin Fors. Hon blir mer "levande" för varje bok. Malin Fors slåss med sitt alkoholbegär, sina tankar på att ge upp och sina känslor till nära och kära. I "Vattenänglar" utökas persongalleriet med nyrekryteringen Elin Sand.

Jag ser redan nu fram emot vad som händer både med Fors och Sand i de kommande romanerna.