Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Spännande att ställa ut nästan på hemmaplan"

Textilkonstnären Anna Granberg visar upp sina verk i Kulturhörnan på Säters bibliotek. Utställningen heter "Rödluvan och vargen och lite till".
– Jag ställer frågan "Vem är det som är farlig?" Är vargen enbart ett hot eller kan den även vara en befriare? undrar Anna Granberg.

Anna Granberg kommer från Vikmanshyttan och bor numera i Västerås där hon jobbar som bildlärare. I dag, lördag, är det vernissage för hennes utställning "Rödluvan och vargen och lite till" i Kulturhörnan på Säters bibliotek.

– Detta är min första utställning i Dalarna sedan jag tog min konstexamen vid Middlesex University i London. Det känns spännande att ställa ut nästan på hemmaplan där folk känner igen min familj, tycker Anna Granberg.

Hon ställer ut en rad konstverk på utställningen. En central del i utställningen är något som ser ut som ett brädspel.

– Det är ett bordsspel som symboliserar livet. Huvudpersonen är mitt alter ego, Rödluvan. Hon kan sedan välja flera stigar längs livet, en av stigarna leder exempelvis ner i äktenskapsträsket, berättar Anna Granberg.

Vargen lurar givetvis på Rödluvan. Anna Granberg vill dock ställa frågan om vargen kan göra Rödluvan en tjänst genom att försöka lura henne bort från stigen.

– Stigarna skulle kunna symbolisera den traditionella vägen i livet. När vargen försöker lura Rödluvan bort från stigen så försöker han samtidigt få henne att välja sin egen väg i livet. Är vargen bara ett hot för henne, eller kan han rentav vara en befriare? undrar Anna Granberg.

Hon jobbar mycket med använt material och skapar gärna saker som betyder mycket för henne personligen.

– Jag har gjort "Fars Urna" av en av min pappas gamla skjortor. Urnan är en bearbetning av min sorg när han gick bort. Den har en bild på min pappa. När saker har en extra betydelse för mig så lägger jag ner extra mycket energi på den. Det handlar om att hitta det där inuti som stämmer med det som jag vill förmedla med det jag skapar, säger Anna Granberg.

Vernissagen inleds klockan 11.00 på lördagen och utställningen hänger fram till den 24 november. Utställningen ingår i jubileumsåret för Säters sjukhus.

– Ann-Britt Grünewald kommer att inviga utställningen. Jag kommer även att hålla ett föredrag under rubriken "Skapandets helande kraft". Detta sker i samband med vernissagen, säger Anna Granberg.