Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Späckad jazzhöst i Dalarna

Internationella storheter samsas med svensk elit och de nya dalahoppen. Jazzhösten i länet bjuder på ett blandat program.

Tre av länets jazzklubbar har presenterat sina höstprogram och först ut är Ludvika som startar sin säsong i kväll med en kväll i swingmusikens tecken.

– Om jag får säga det själv så är det ett blandat program. Det känns bra och vi har faktiskt kört lite konserter i somras också, säger Lasse Persson från Ludvika jazzklubb.

Som vanligt håller de till i Restaurang Gallerian, förutom när Sandviken big band spelar.

– Då får vi flytta på oss till kyrkskolans aula, det blir lite trångt annars.

I morgon är det sedan dags för Falu jazzklubb. Den öppnar med dalabördiga Meta Roos, som sjunger låtar ur Ella Fitzgeralds repertoar.

– Jag tror de flesta gillar den ensemblen. Vi har fått många reaktioner på den bokningen och hon är ju lokalt förankrad. Det är första gången hon är hos oss, säger Kjell Robertsson från Falu jazzklubb.

Ser de tillbaka på vårens säsong så är klubbens representanter nöjda.

– Det var positivt i stora utsträckningar, men vi vill se fler medlemmar på konserterna. Därför har vi rabatterat priset för dem, vi vill gynna medlemskap, säger Erik Bonde.

De fortsätter att satsa på ungdomar med flera konserter vikta åt projektet Ung jazz. Tre Ung jazz-föreställningar är spikade och det blir ytterligare en till under hösten.

– Vi är också med och sponsrar en ungdomsgrupp att vara med i jazzfinalen på Fasching 22 september, Coleman crew, säger Kjell Robertsson.

Falu jazzklubb avslutar traditionsenligt med en jamsession öppen för alla som vill vara med.

– Vi har bjudit in Sjöviks folkhögskola och konservatoriet och andra ungdomar som vill spela. De ska få inleda det programmet, sedan blir det öppen scen.

Borlänge jazzklubb är flitigast med en konsert i veckan. De stoltserar också med den största internationella stjärnan, trummisen Steve Gadd. Han har spelat med mängder av världsnamn, som Paul Simon, Eric Clapton, Paul McCartney och Steely Dan.

– Han är en av mina personliga idoler och det är nog den enskilt största konsert vi arrangerat, säger en påtagligt nöjd Tommy Arnberg från Borlänge jazzklubb.

Gadd kommer att spela Abba-låtar under rubriken Same tree different fruit tillsammans med pianisten Anders Wihk och basisten Svante Henrysson.

Efter att ha huserat på S2 i några säsonger så är klubben nu också tillbaka på Bolanche, i nyrenoverade lokaler.

– Det blir lite som att komma hem, säger Ann-Cecilia Thenander, pr-ansvarig på klubben.