Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sött och gott men livsfarligt

- Var försiktig vid hantering av glykol och använd den giftfria sorten om det går.
Rådet kommer från chefsveterinär Mimmi Granar på Falu Djursjukhus, sedan en hund nyligen fått sätta livet till.

Etylenglykol smakar sött och gott men är livsfarlig att få i sig. Det vet inte hunden, som slickar i sig "godsaken" om den kommer åt.

När det väl har hänt handlar det om timmar innan njurarna tar stryk och hunden är utom räddning. Det gäller därför att snabbt komma till djursjukhus, där hunden kan läggas in på dropp med alkohol för att häva förgiftningen.

Den senast aktuella hunden hade enligt ägaren slickat på sand vid en bilvårdsanläggning. Sannolikt för att den smakade sött, och under natten blev hunden fruktansvärt sjuk

När hunden dagen därpå kom under behandling var det redan för sent. Njurvärdena fortsatte att stiga trots behandling, och kristaller i urinen tydde på att glykolförgiftning var orsaken.

- Det är vanligare att hundar slickar i sig glykol än katter, som verkar vara lite förnuftigare när det gäller vad de sätter i sig, säger Mimmi Granar.

Med tanke på hur farlig etylenglykolen är råder hon alla som har möjlighet att använda den ofarliga propylenglykolen. Och hon får med håll av Stefan Olsson, som är tf föreståndare på OK/Q8 i Hälsingberg.

- Tyvärr är det så att vissa moderna bilar med aluminiumkylare inte kan använda den ofarliga glykolen, förklarar han.

Däremot fungerar enligt Stefan Olsson båda sorterna i stort sett lika bra som frysskydd, och det är heller ingen skillnad i pris.

Så ett gott råd är att kolla i instruktionsboken vad just din bil behöver och köra på den ofarliga om det går. Då kan du känna dig lugn, och det kan rädda liv!