Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

SOS vägrade hjälpa livlös missbrukare

Anneli Persson ringde till SOS-alarm för att få hjälp med en man som inte var kontaktbar. Beskedet hon fick av operatören var att det fanns ingen patrull att skicka och någon ambulans var det inte aktuellt att skicka.
– Ännu märkligare blev det när jag senare fick höra att mannen var efterlyst av polisen för brott, säger Anneli Persson.

Det var i slutet av augusti som Anneli Persson kom körande med sin bil i centrala Malung. Utanför Handelsbanken ser hon att det ligger en man på trottoaren, med fötterna väldigt nära gatan.

Efter att ha funderat en stund vänder hon med bilen och kör tillbaka för att se om hon kan hjälpa honom. När hon försöker prata med honom är han helt livlös och hon bestämmer sig för att ringa SOS-alarm.

– Första frågan jag får från operatören är om det handlar om den man som ligger utanför Handelsbanken, vilket jag bekräftar.

– Jag får då veta att det finns ingen patrull att skicka till platsen, fortsätter Annelie Persson.

Hon försöker då förklara att hon inte vill ha dit en polis, utan en ambulans, men får beskedet att det inte är aktuellt med en ambulans och någon patrull finns det inte.

– Jag kände att jag blev allt mer frustrerad, även om det handlar om en väl känd missbrukare så var han enligt mitt sätt att se det i väldigt dåligt skick och behövde hjälp.

Anneli Persson försökte övertyga operatören om att hon inte bara kunde lämna mannen och fick beskedet att det var det hon som avgjorde och det fick hon ta på sitt ansvar.

– Hon till och med antydde att det var inget märkligt i att en missbrukare dör.

Med hjälp av ytterligare en person som stannat till lyckades de få tag i en bror till mannan som kom till platsen.

– Sedan var vi fyra personer som hjälptes åt att lyfta in honom i broderns bil, hur det gick sedan har jag ingen aning om, säger Anneli Persson.

Några dagar senare får hon höra att mannen var efterlyst av polisen.

– Kanske operatören skulle ha informerat polisen om den saken i varje fall, funderar Anneli Persson.