Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sorg i Leksand efter att legendariske "Spol-Jansson" dött – blev 72 år gammal

Hans "Spol-Jansson" Jansson har dött, 72 år gammal.
Den legendariske ismaskinsföraren somnade in natten till lördag.
– Det är en profil som betytt mycket för oss i föreningen, det är oerhört ledsamt, säger Leksands presschef Claes Thirus till Sportbladet.

Under många år var det Hans "Spol-Jansson" Jansson som körde ismaskinen på Leksands hemmais. I en tv-sändning 1983 fick han sitt smeknamn av duon Arne Hegerfors och Anders Parmström och sedan dess visste alla vem "Spol-Jansson" var.

Men natten mot lördag drabbades Leksands IF av sorg.

Det då den 72-årige Jansson somnade in i sviterna av en stroke.

– Det är en profil som betytt mycket för oss i föreningen, det är oerhört ledsamt, säger Leksands presschef Claes Thirus till Sportbladet.

En som fanns med i Leksands organisation när smeknamnet "Spol-Jansson" föddes är Magnus "Sigge" Svensson, som gjorde debut i Leksands A-lag 1983.

Han minns väl Jansson väl.

– En oerhört fin människa. Mitt bästa minne är när han spolade isen med kostym och fluga. Han gjorde grym is. En skön prick som hade åsikter men som ville alltid Leksands bästa. 

Även Anders "Masken" Carlsson minns "Spol-Jansson" väl.

– Vad tråkigt. Tragiskt. Han var världens snällaste människa. När jag flyttade till Leksand så gav han mig en julgran. En leksing med ett stort hjärta. Nu blev jag ledsen, säger han när han får höra om dödsfallet.

► (+) Leksandsbacken är bland de bästa i serien – och mest utvisad av alla: "Försöker väl spela lite på gränsen"

► (+) Calle Själin om hjärnskakningen, Leksands IF och kontakten med Rangers: "Jag känner ingen panik"

► (+) Stökigt år avslutades med drömvecka för Tex Williamsson: "Ska mycket till om 2018 ska slå detta"