Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sopkaos i Särna

I våras kompletterades förpackningssopkärlen vid återvinningsstationen i centrala Särna med en container för brännbart. Det sedan de befintliga kärlen ofta svämmades över av brännbara sopor. Den stora containern kom då att fyllas med "fel" sorts sopor och byttes mot mindre kärl. Men nu har även de tagits bort sedan de missbrukats.

Det är förpackningsindustrin som ansvarar för återvinningsstationerna där kärl finns för olika sorters förpackningar. Hushållsopor ska slängas i de kärl som hör till varje hushåll.

Problemet i Särna var att det ofta slängdes sopor hej vilt runt de befintliga kärlen. För att råda bot på det och hjälpa passerande turister ställde Nodava ut en container för brännbart vid återvinningsstationen i Särna.

Den containern kom snabbt att fyllas med alla möjliga sorters sopor och inte alls de brännbara som den var avsedd för. Därför ersattes den med mindre kärl.

– Tyvärr har det visat sig vid kontroll att det är hushållssopor från särnabor som slängts här och då väldigt ofta helt osorterade. Något som inte var meningen, säger Göran Brorson på Nodava.

När problemen blivit återkommande och det enligt uppgifter även förekommer att företag slänger sina sopor i de utställda kärlen så plockas de nu helt enkelt bort.

– Återvinningsstationen disponeras av FTI och det är de som är ansvariga för städningen av den, förklarar Göran Brorson.

De Särnabor som vant sig vid bekvämligheten att slänga osorterade sopor i kärlen, får nu göra som övriga kommuninnevånare och sortera soporna. Räcker inte kärlet vid bostaden går det att ställa ut en extra säck och betala för den.

– Tanken var att det här skulle underlätta för turister som passerar att kunna bli av med sina sopor och inte för bofasta och lokala företag. Men de har missbrukats till den milda grad och därför tas de nu bort, säger Göran Brorson.

– Alla som hade med kärlen att göra ledsnade ur, säger Göran Brorson.

Att ställa ut ett kärl för brännbara hushållsopor vid återvinningscentralen är inte aktuellt, enligt Brorson.

Helena Adolfsson på Särna turistförening är bekymrad över att kärlen nu försvinner.

– Det är många och främst då Elon Andersson som verkligen jobbat för att vi skulle få de här kärlen. Därför är det jättetråkigt att det inte skötts på ett bra sätt av oss särnabor. Alltför många har tyvärr valt den enklaste lösningen och jag förstår att Nodava ledsnade, säger Helena.

Nu har kärlen försvunnit, sedan återstår det att se om problemen därmed försvinner eller om det fortsätter att hamna sopor på fel plats i Särna.