Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sonen: "Jag försökte skydda oss"

De följde efter en bil som vek av in i skogen – och blev misshandlade.
Här berättar Alexander Bortas, 24, om skräcknatten i Grycksbo.
– Jag hör bara hur pappa skriker och behöver ha hjälp, säger han till DT.

Gången är stel.

Alexander Bortas, 24, har också sår på händerna – och ett par solglasögon täcker blåtiran vid vänstra ögat.

Det har bara gått några timmar sedan det första samtalet kom in till polisen.

Han och pappan körde från Falun mot Grycksbo strax innan midnatt när de upptäckte att bilen framför, ett utlandsregistrerat fordon av pickuptyp, ska ha börjat tappa föremål som wellpappkartonger från flaket. Alexander Bortas ringde då polisen med uppgifterna.

De valde att följa efter pickupen och hamnade till sist på en grusväg i skogen vid Hamsarvet – då en annan, mötande, bil plötsligt ska ha försökt preja ned dem i ett dike. Pickupen framför ska då ha stannat, och börjat backa. Alexander och hans pappa undkom prejningsförsöket, ringde polisen igen, och stannade till – när tre bilar kom tillbaka.

Både han och pappan hade i det läget klivit ur sin bil och stod vid en korsning. Enligt sonen sprang pappan tillbaka till sin bil för att få undan den, medan en av de främmande bilarna stack iväg i nattmörkret – och två stannade i korsningen.

– Det väller folk ur bilen och springer mot pappa. Jag hör bara hur pappa skriker och behöver ha hjälp. Jag försökte bara skydda honom så gott det gick.

Han har ingen aning om hur många personer som ska ha slagit pappan. Mörkret låg på och strålkastare bländade sikten. Han berättar att han skyndade till pappan för att ingripa – och försöka undsätta honom.

– Jag hamnar på marken, men samtidigt som de sparkar och slår jobbar jag frenetiskt för att komma åt pappa och komma nära inpå, så jag kan skydda honom med rygg och armar.

– Rätt som det är kommer polisen och då skingrar sig allt. Några blir kvar, tack vare polisens insats. Några försvinner, och drar ut till skogs. Det är så mycket jag kommer ihåg, säger han.

Båda två fördes med ambulans till Falu lasarett. Pappan med allvarliga skador – sonen skrevs ut under torsdagen. Pappan vårdades på fredagen fortfarande på sjukhus med allvarliga skador – men läget uppges vara bättre och han väntas bli utskriven om några dagar.

– Jag har ytliga skador på handen, knäskada, en lårkaka och jag har fått slag över ryggen så jag har ömmande rygg. Jag har en blåtira i ansiktet. Det kommer från att jag försökte skydda oss, säger han, och avslutar:

– Det är för jävligt det som har hänt. Nu hoppas jag att inte fler råkar illa ut.

Två män anhölls på natten. Den ena, en 32-årig man, är misstänkt för försök till grov misshandel. Den andra, en 36-årig man, misstänks bland annat för skyddande av brottsling – efter att en pickup ska ha blockerat vägen och gjort det omöjligt för polisen att nå fram till platsen.

– I nuläget är vår ståndpunkt den som vi har fått de två målsägande. Sedan får vi se om det framkommer något annat under förhör. Men vår utgångspunkt är vad de har uppgett för oss, säger polisens presstalesman Bo Eriksson om händelsen i Grycksbo.

Letar ni efter ytterligare gärningsmän?

– Det finns ingenting att gå på, mer än att de försvann från platsen. Jag har inte hört något om att ett aktivt letande pågår.