Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sönderkörda fornlämningar på Granberget

I våras sökte markägaren avverkningstillstånd för att ta reda på stormfällda träd.
Skogsstyrelsen gav klartecken och arbetet drog i gång - men på marken fanns fornminnen som inte var registrerade.
Flera av dessa är nu sönderkörda och markägaren riskerar att bli anmäld.

Det handlar om ett skogsparti mellan Granbergs fäbodar och sjön Yxen på väg mot Dala-Järna.

Länsstyrelsen Dalarna fick för ett par veckor sedan samtal om vad som hänt i området.

– Personen som kontaktade oss ville dock inte anmäla direkt utan vänta lite för att se om skogsägaren skulle rätta till efter sig, berättar Benedict Alexander vid kulturmiljöenheten.

Ingen anmälan har ännu gjorts, men härom dagen fick Lars Nilsson från Naturskyddsföreningen i Leksand ett anonymt tips i form av ett kort brev och fem bilder som rörde samma område.

I brevet står bland annat om sönderkörd åkermark med förmodade fornlämningar, djupa körspår över vad som varit terrassodlingar och man har även kört över gamla odlingsrösen.

– Det är lika tråkigt varenda gång man får se sådana här bilder, säger Lars Nilsson.

Den som vill avverka skog måste först anmäla det till Skogsstyrelsen som i sin tur utfärdar ett avverkningstillstånd. Via gamla kartor från Riksantikvarieämbetet kan man också upplysa om och var det finns fornlämningar i området.

Markägaren i det aktuella fallet är Svenska kyrkan och Västerås Stift Skog AB är de som sköter det hela. Där är Lennart Höök planerare för norra distriktet dit Leksandsskogen hör.

– För det första tycker jag att det är tråkigt att det bara skrivs när något gåt fel och aldrig allt bra som görs där emellan, säger han.

– Stigen i området har vi ställt i ordning riktigt bra och för övrigt fanns inga uppgifter om att det skulle finas fornlämningar där, fortsätter Lennart Höök.

En uppgift som bekräftas av Lars Dahlqvist vid Skogsstyrelsen.

– Jag kan inte hitta några sådana uppgifter på det aktuella området, säger han.

Kan sådana uppgifter finnas, men ni har missat dem?

– Nej, det verkar otroligt. Riksantikvarieämbetets uppgifter brukar stämma.

Men Benedict Alexander vid kulturmiljöenheten på Länsstyrelsen är av en annan uppfattning.

– Tyvärr finns det brister i fornminnesregistret. Från Länsstyrelsens sida vill vi alltid veta när någon form av avverkning ska ske i områden kring fäbodar för att kunna ha en dialog med skogsägarna.

Men är det inte lite väl tufft att bli anmäld om man inte vet om att det finns fornlämningar där man avverkar?

– Lagen säger att markägare ska ha koll på om det finns fornlämningar på egendomen - oavsett om de är utmärkta på någon karta eller inte.

– Man kan inte välja när man ska följa lagen och dessutom kan en fornlämning aldrig återställas. Är den förstörd så är den, avslutar Benedict Alexander.