Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Son efterlyser film från Hedemoratävlingar

Jonas Brändström skriver en bok om sin pappa, rallycrossföraren Roland "Grus-Kalle" Brändström från Umeå. "Grus-Kalle" var aktiv 1977 till 1984 och tävlade över hela landet.
– Hedemora var pappas favoritbana.

Annons

Sveriges första rallycross-tävling arrangerades i Hedemora 1971. Därefter växte sporten snabbt och en av de mest framgångsrika inom rallycrossens var Roland Brändtröm från Umeå, för många entusiaster känd som "Grus-Kalle".

Sin första tävling vann Roland Brändström 1977 i Vännäs. När hans karriär bakom ratten var över hade han 35 segrar i bagaget.

– Hedemora var pappas favoritbana och han vann en hel del tävlingar där, berättar Jonas Brändström.

"Grus-Kalles" främsta meriter är totalseger i Volvocupen 1978 och 1981, samt Sverigecupen 1982 och 1984. Samtliga gånger i sin Volvo PV från 1959.

– Han kom in som fyra i deltävlingen i Hedemora 1984, men vann totalt ändå. Det var också sista året han tävlade, berättar Jonas Brändström.

I sommar är det 30 år sedan och Jonas Brändström håller nu på att skriva en bok om sin fars karriär inom motorsporten. Under arbetets gång har han fått många bevis på sin fars popularitet, och nu hoppas han att någon eller några som var med när det begav sig har bilder, gärna rörliga, att dela med sig av.

Filmade du "Grus-Kalle" när han körde på Hedemora motorstadion och har kvar filmen idina gömmor, kan du kontakta Södra Dalarnes redaktion, 0225-59 54 20 så vidarebefordrar vi kontakten till Jonas Brändström.