Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sommarturism minskar ungdomsarbetslösheten

I län med stor sommarturism behövs många extraanställda under maj, juni och juli. På Gotland är arbetslösheten hela 17 procent lägre än årsgenomsnittet och i Dalarna 10 procent lägre.

Annons

Under sommarmånaderna maj, juni och juli 2011 låg arbetslösheten 5 procent under genomsnittet för året. I de turisttäta länen med många gästnätter per invånare sjönk arbetslösheten som mest. På Gotland var arbetslösheten hela 17 procent lägre under dessa månader och 10 procent lägre i Dalarnas, Norrbottens och Kalmar län.

I Jämtlands län startades flest nya företag inom sommarturism och Dalarna hamnade i den mätningen på 15 plats i landet med 13 nya sommarföretag per hundratusen innevånare

Gotland var det län där det startades minst nya företag inom typiska sommarbranscher, 9 företag per hundratusen invånare, vilket kan jämföras med Jämtland där det registrerades 26 företag per hundratusen.

När analysföretaget Visma väger samman undomsarbetslöshet och nystartade företag så rankas Jämtland som nummer ett, Dalarna som sjunde län och Gotland som tionde län.