Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sommartid fyllde kulturhuset med konsert på tvättäkta Rättviksmål

Annons

INSÄNT: Torsdagen intill höstmarknaden i Rättvik framfördes första framträdandet av ”Sommartids” sång- och musikprogram, sedan blev det önskemål om en fortsättning, varför torsdagen innan vårmarknaden blev passande. Båda tillfällena fullsatt lokal i Kulturhuset.

Tillsammans med dialektcirkeln för bevarande av Rättviksmålet hölls denna konsert, där alla texter, roliga historier och vitsar samt mellanprat var på Rättviksmål. Sommar Börje startade gruppen ”Sommartid” tillsammans med Vikôs Kalle på bas och viola, Eskils Monica på fiol, tvättbräda, triangel, koskälla, Hans Ehrling, fiol, Rolf Björk, gitarr, Walters Börje klaver. Sommar Börje själv trakterade fiol, munspel, dragspel, gitarr samt sjöng.

Den musik som framfördes var till största delen låtar och texter skrivna av Sommar Börje. Han är från byn Tina i södra Rättvik och därifrån har han inspirerats till sin musik. Förutom sedvanliga polskor, valser och schottisar blev det jazztakter, blues, swing och reggae i kompet. ”Så gek ä tä på femti…” inledde kvällen, en nostagisk text om södra Rättvik. En sprittande vårvals kallad ”Ä lådijôn” och en fyndig ”Nygammal Dalablues” som beskriver hur en bonde inte hinner med sina sysslor.

Mellan låtarna blev det historier på mål och Svens Gösta ur publiken kompletterade med en vits.  Medlemmar ur Rädda Barnen serverade pausfika och de som ville kunde få språka Rättviksmål med deltagare ur dialektcirkeln. Flera av låtarna var mera känsloladdade såsom ”Sveas Vals” tillägnad framlidna Päkkos Svea i Bingsjö.

Finalen gick i häftiga takter då Sommar Börje sjöng ”Domkraften” som handlar om en Stockholmares äventyr på resa från norra kommunen och söderut. Extranumret blev en körsång i stämmor ”Frieriet”.

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips

Tipsa oss!

Har du något du vill berätta eller kanske fångat något intressant på bild?

Skicka tips
Annons