Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somaliska pensionärer ska stoppa stöket på bussen – ersätter väktarna

I ett försök att få stopp på oroligheterna på linje 3 i Borlänge säger nu Dalatrafik upp av avtalet med väktarna. I stället ska somaliska pensionärer åka med på bussarna.
– Vi har en skyldighet att hjälpa till, säger Abdi Haji Abdullahi, vice ordförande i Somaliska PRO.

Stöket ombord på linje 3 började i höstas varpå Dalatrafik hyrde in väktare för att åka med på vissa turer – ibland i själva bussen och ibland i en bil bakom.

Även om Dalatrafik inte är missnöjda med väktarnas insats väljer man nu att säga upp det avtalet.

– De följde med för sista gången i fredags. Jag vill poängtera att de har gjort ett bra jobb efter förutsättningarna, säger Bengt Benjaminsson, produktionschef på Dalatrafik.

I stället ska nu somaliska pensionärer se till att ordningen återställs på linje 3.

Initiativet kommer från den somaliska PRO-föreningen i Dalarna.

– Vi tror och hoppas att de kommer lyssna på oss, säger föreningens vice ordförande Abdi Haji Abdullahi och syftar på problemmakarna.

Den nya insatsen påbörjades redan under måndagen, och de somaliska pensionärerna finns med på samtliga bussar som trafikerar linje 3 under eftermiddagarna.

– I vissa kulturer har uniformen en negativ klang och kan vara kopplad till hot snarare än hjälp. Vi tror att det kan vara bra med en mjukare framtoning, säger Bengt Benjaminsson om beslutet att ersätta väktarna med PRO.

Drygt 20 somaliska pensionärer har erbjudit sin hjälp. Som tack utrustas de med busskort och får bidrag till en lokal.

– Vi kommer att hjälpa till på andra platser också. Bland annat ska vi börja nattvandra i Tjärna ängar, säger Abdi Haji Abdullahi.

Enligt avtalet med Dalatrafik är pensionärernas uppdrag under bussresorna att "observera och notera händelser".

LÄS OCKSÅ: Dalatrafik tar strid för kameraövervakning på bussarna: "Är helt nödvändigt"