Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somalia satsar på bandy-VM

Ett somaliskt landslag håller på att bildas i Borlänge – i bandy.

Bandystjärnan Per Fosshaug blir förbundskapten och målet är VM i Sibirien nästa år.

I grunden handlar det om ett integrationsprojekt, som också har tydliga sportsliga ambitioner.
– Vi har ett antal utmaningar framför oss i Borlänge de närmaste åren. Vi har många flyktingar som bor här nu och vi är en ganska liten kommun, och då behöver man skapa nya plattformar för kommunikation på olika vis, säger projektledaren Patrik Andersson.
Och fortsätter:
– Vi behöver hitta sätt att träffas och umgås. Somalisk bandy kanske inte låter som en naturlig plattform, men det blir den med tiden.
Kommunstyrelsens ordförande Jan Bohman (S) tycker att projektet är både spännande och roligt.
– Jag hoppas att det ska kunna inspirera andra till modiga och oväntade idéer, det utvecklar Borlänge, säger han.
Även om bandyprojektet har sin utgångspunkt i en strävan att förbättra integrationen, så är ambitionen att lyckas också på det sportsliga planet. Och Somalia slipper att möta Sverige och Ryssland i VM – laget får spela i C-VM tillsammans med andra utvecklingsländer.
På frågan varför det blev just bandy svarar Patrik Andersson:
– För det första finns Borlänge Bandy här, en stark och framgångsrik klubb, och för det andra ville jag göra det så speciellt som möjligt, och i och med att det inte är världens största sport så var det ganska lätt att få kontakt med Federation of International Bandy och diskutera vad som krävs för att genomföra projektet, säger han.
Kravet var bland annat att Somalia bildar ett nationsförbund och accepterar Internationella bandyförbundets stadgar. Landets olympiska kommitté har redan sanktionerat bildandet av ett bandyförbund.
Vilka de 17 spelare till slut blir som får representera Somalia i VM återstår att se. Ett första möte har hållits med ett 50-tal somalier i Borlänge och intresset är stort.
– Ja, det blir nog inga problem med att få ihop ett lag. Vi räknar med att träningen, som kommer att ske i samarbete med Borlänge Bandy, ska börja inom kort, säger Patrik Andersson som också är den som kom med idén till projektet.
Och fortsätter:
– Min drivkraft med det här är att jag vill jobba för integrationen. Jag och mina barn bor här och jag vill att Borlänge ska vara en fantastisk plats att bo också i framtiden, och då måste vi jobba med att lösa de knutar som finns.