Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somalia Bandy reser mot sitt femte VM – integrationen viktigare än det sportsliga

Somalia Bandy, med bas i Borlänge, laddar för sitt femte bandy-VM. På torsdagen reser de mot Kina där årets turnering spelas. Målet är att ta sin första VM-poäng.
– Den viktigaste plattformen för Somalia Bandy är den sociala rollen och det arbete som görs vid sidan av planen, säger förbundskaptenen Pelle Fosshaug.

Mer läsning för dig som är prenumerant eller Pluskund:

Nu börjar resan till VM – Bandypuls sände live när svenska landslaget samlades på Arlanda

Snöskottning på tak: Här är dundertabben som kan göra ett stort hål i din plånbok

Strömavbrott under vintern kan snabbt kyla ditt hus – tips för att hålla värmen

SÅ KÖPER DU PLUS

B-VM, som Somalia spelar i, avgörs i år i nordöstra Kina, nära gränsen mot Ryssland. Turneringen spelas mellan den 29 januari och den 4 februari. Somalia Bandy siktar på att ta sin första poäng, hittills har VM-spelet enbart inneburit förluster. Inför turneringen har laget fokuserat på att spela lite tuffare, för att klara fysiskt starka motståndare.

– Vi har mer eller mindre spelat ishockey den senaste tiden för att alla ska lära sig att agera mer fysiskt, säger tränaren Simon Jerström, i ett pressmeddelande.

Läs även (VM 2017): Tung VM-start för Somalia: "Kanske kan rå på Kina"

Pelle Fosshaug är förbundskapten för Somalia Bandy, samt huvudtränare för Peace & Love City. Enligt honom kommer de sportsliga resultaten inte i första hand.

– Visst är det kul om det går bra, men den viktigaste plattformen för Somalia Bandy är den sociala rollen och det arbete som görs vid sidan av planen; att idrottsvärlden hjälper till med integrationen. Flera i det här laget har fått jobb, lärt sig det svenska språket snabbare och kommit in ordentligt i samhället tack vare bandyn, säger Fosshaug i pressmeddelandet.

I pressmeddelandet betonar Somalia Bandy att bandyn har hjälpt många av spelarna att komma in i samhället, lära sig det svenska språket snabbare och hitta rätt i tillvaron.

– Åtta-nio spelare har fått jobb, blivit självsäkrare och tryggare. De kan hjälpa och ta emot andra på ett bättre sätt än vi tack vare sina upplevelser och erfarenheter. Språket gör att alla blir säkrare i möten med andra, att man kan ta del av samhället och att man lär sig ”koderna” om hur vi som blivit födda i Sverige beter oss och våra seder, säger Pelle Fosshaug.

Läs även (VM 2017): Skandalscener vid bandy-VM – vilt slagsmål när Somalia mötte Tjeckien

Läs även (VM 2017): Efter skandalscenerna – spelarna i Somalia bandy utsatta för rasism: "De säger att vi ska åka hem"

Läs även (VM 2017): Efterspelet av skandalscenerna vid bandy-VM – Tjeckien besvarar kritiken: "Rent nonsens"

För honom och Somalia Bandy är integrationen viktigare än det rent sportsliga.

– Vi ska prata om det (integrationen) och arbeta långsiktigt och tålmodigt. Killarna i Somalia Bandy tar tag i saker själva, föreläser på flera håll och sportens betydelse för integrationen sprider sig bättre än man tror, säger Pelle Fosshaug.

Därför tänker inte heller förbundskaptenen på sportsliga framgångar utan vill lyfta fram andra aspekter.

– Spelarna har blivit väldigt bra på skridskorna, men spelet med klubba och boll kan förbättras. Hur det än går tror jag att Somalia Bandy har den brantaste utvecklingskurvan av alla lag i världen. Ingen har haft några förebilder, ingen har sett bandy eller ishockey som liten. De har börjat nästan från noll, säger Pelle Fosshaug.

Läs även (inför VM 2015): Spelare i Somalia bandy: "Jag är väldigt stolt över filmen"

Läs även (inför VM 2015) : Först röda mattan – sedan nytt VM

APPEN: Håll dig uppdaterad – ladda hem vår app för iPhone och Android här