Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Somalia Bandy inte längre välkomna att träna på planen

Somalia Bandy har sommarträning en gång i veckan på en asfaltsplan vid Betesgatan. Nu är laget inte längre välkomna att träna på platsen efter att boende i området klagat.

Läs mer:
De har spelat inlinehockey på planen i 15 år - men Somalia Bandy portas

De tar på sig rullskridskor för att stötta Somalia Bandy

Filip Hammar om portningen av Somalia Bandy: "Va fan, Borlänge"

Borlänges bandylag Somalia Bandy, som gjort storsuccé i Filip och Fredriks film "Trevligt folk", har under två somrar haft sina sommarträningar på en asfaltsyta vid Betesgatan. Nu har styrelsen i Hsb BRF Myren, som ytan tillhör, meddelat att bandylaget inte längre får träna där.

– Det har skurit sig mellan laget och de boende där och vi måste lyssna på våra medlemmar, säger Dan Höglund som är ordförande för föreningen.

Cia Embretssen, som är tränare för lagets sommarträning, berättar att de boende som bett styrelsen avvisa laget från platsen först klagade direkt till Somalia Bandy på deras senaste träning.

– Det var några som bor där som kom fram när vi tränade och betedde sig riktigt otrevligt. De sa att vi störde och kommenterade även filmen och Filip och Fredrik. Våra inlines låter inte så mycket så för mig kändes det som att det fanns andra bakomliggande anledningar till att de inte ville ha oss där.

Vad tror du det var för bakomliggande orsaker?

– Jag tror det handlade om främlingsfientlighet och avundsjuka. Inte från styrelsens sida utan från de personer som kom fram till oss.

Efter samtalet med de boende ringde Cia Embretsson upp styrelseordföranden som sa att det inte var några problem att laget tränade på ytan. Men efter ett tag återkom han till Cia och berättade att laget störde de boende och att de fick hitta något annat ställe att träna på.

– Det vi gjort som tydligen skulle ha stört de boende var att inlinesen låter och att vi skrattade ibland, säger Cia.

Efter incidenten på träningen känner sig spelare och tränare i laget besvikna.

– Hade det varit så att detta var det enda som någonsin hänt oss hade vi kanske ryckt på axlarna åt det, men denna typ av kommentarer och bemötande är vardag för oss, säger Cia Embretssen.

Dan Höglund poängterar att han inte vill starta något bråk med laget.

– Jag tycker egentligen det ligger på kommunen att ordna någonstans för dem att träna och inte på vår förening. De har inte ens frågat om lov och har ändå organiserad träning på området. Folk har uteplatser i närheten. Vi måste lyssna på våra medlemmar och jag önskar såklart laget lycka till att hitta någon annanstans att vara, det är allt jag har att säga om detta, säger han.

En uppgiftslämnare som bor i området berättar att det inte hållits något medlemsmöte om beslutet. Uppgiftslämnaren tycker att spelarna uppfört sig fint och snyggt under sina träningar och inte stört.

Nu letar Somalia Bandy efter någon annanstans att träna. De har kontakt med kommunen som hjälper dem att ordna mål att använda vid träningarna.

– Vi kikar efter andra ställen att vara på. Även om det skulle ändras och vi skulle få vara där så känns det inte trevligt längre, säger Cia Embretssen.