Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som på rivieran, fast vid Runn – seniorboende med tropisk känsla

De köade för lägenhet, likt ungdomar till en attraktiv rockkonsert.
Nu möts de av medelhavskänsla när de kliver utanför dörren, trots att lägenheterna ligger i Faluns östra förorter med Runn som närmaste sjö.
Snön smälter på glastaket, och åskan går, men nere i vinterträdgården råder evig sommar, med dagliga fikastunder och söta citroner.

TV: Bahamas? Nej, Falun! Här är det sommar inne och skridskoåkning ute

Bostadspuls har kikat in i Bovieran – många är ju nyfikna på Faluns nyaste boende för 55-plussare. Här ligger 48 lägenheter i kantig U-form kring vinterträdgården på omkring 1600 kvadratmeter. Området runt omkring är en byggarbetsplats, många bostäder blir det där Hälsinggårdsskolan förut låg.

Men inne i trädgården sitter vi skyddat som i ett jättelikt växthus. Vatten porlar, fläktar snurrar sakta under taket, och luckor öppnas och stängs 13 meter upp – ett datastyrt system ser till att temperaturen hålls på en lagom nivå.

– Jag tog en bild i trädgården och skickade till bekanta och skrev "hälsningar från Bahamas". De blev paffa över att jag rest så långt, berättar Dan Lilja.

I själva verket hade han bara gått en trappa ner från lägenheten.

Vinterträdgården ska vara några grader varmare än utetemperaturen under sommaren, utom de dagar när det är riktigt hett. Om vinter är det runt 15 grader, utom i januari då växterna får vila en månad med runt 10 grader.

Bovieran ligger i Hälsinggården, ett villaområde några kilometer utanför Faluns centrum. Idén är patentskyddad och Boviera-boenden finns på 20-talet håll i Sverige. Namnet ska förstås leda tanken till Rivieran, fast närmaste strand är vid Runn där man kan åka skridskor på vintern, en fröjd som fattas vid franska kusten.

Här flyttade 70-talet 55-plussare in i december 2016, och de som vill fikar ihop vid 11-tiden varje dag.

– Det är högst frivilligt, men du kan komma hit om du är pratsugen och kaffesugen, säger Tony Åkerlund.

– Och så spelar vi boule på elitnivå, skämtar Per-Erik Hagdahl och pekar på banan, inbäddad i grönskan, i själva verket räknar han sig som nybörjare på den ädla klotkastarsporten.

Inger Hagdahl som är med i trivselgruppen och berättar om gemensamma aktiviteter som mannekänguppvisning, bokcirkel, musikunderhållning och kortspel. Den som är intresserad kan skriva upp sig för gemensamma utflykter, golf, pingis, zumba och mycket annat.

Hon visar samlingslokalen som rymmer ett 30-tal som man kan hyra för fester.

Hagdahls var allra först bostadskön när lägenheterna skulle släppas, kvart i åtta en fredagsmorgon i mars 2015. Sedan gick makarna i skift tills mäklarens kontor öppnade på lördagen klockan 10.

– Fast de fuskade och kallade in en svärson som sov på liggunderlag under natten, berättar Tony Åkerlund som körde förbi och insåg att det gällde att vara på hugget. Han blev tredje man i kön.

Nu är de nästan löjligt nöjda med sitt nya boende. Lovorden haglar. Lars Jahncke visar sin lägenhet, en trea på 87 kvadratmeter som han och frun fick ge 1,9 miljoner för. Månadsavgiften är på 5200 kronor, inklusive parkeringsplats, plus ström som går på drygt 200 kronor.

I loftgången utanför ytterdörren har de flesta en liten sittgrupp med utsikt över trädgården. De mest nyanlända i Bovieran är 14 fiskar som fått permanent uppehållstillstånd i den japanska dammen. Det finns även en tropisk dunge och en medelhavsavdelning, och en liten skandinavisk hörna. Trädgårdsmästare sköter de runt 3300 växterna som tillhör cirka 130 arter.

Gänget kring fikabordet hej-hejar på andra boende som går förbi, de berättar om skörd av apelsiner, dadlar, mango, oliver och citroner - den sistnämnda skörden räckte till två per hushåll. De var söta och goda.

Lägenheterna är bostadsrätter, och en ekonomisk förening är på gång, just nu finns en förvaltningsgrupp som ska ta över från centralkontoret till hösten.

De flesta som bor här är pensionärer som tömt och sålt sina villor. En handfull jobbar fortfarande, åtminstone deltid.

– Jag tröttnade på att vara vaktmästare hemma. Jag ville hinna njuta av livet, säger Tony Åkerlund, Nu slipper han rensa ogräs och sköta fastigheten.

Himlen ser de alltid ovanför sin vinterträdgård, snön smälts bort på vintern... och nu går åskan, regnet sköljer över glastaket och samlas upp i hängrännor för bevattning, men vi kan lugnt sitta kvar.