Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som en tomteverkstad

Malungs populäraste butik? Kommunens "Ta till vara" har kö utanför dörren varje gång de låser upp. Senast var det ett 40-tal personer som väntade på att få komma in och "göra fynd". På tre timmar var det över 150 kunder som handlade - nästan en i minuten.

Annons

Att det är öppet bara en förmiddag i veckan samt en eftermiddag i månaden är förstås en förklaring till att det blir kö när det är dags.

Å andra sidan, butiker med så begränsat öppethållande riskerar också att dö sotdöden.

Men det gör inte Ta till vara-butiken. Snarare tvärtom, hit kommer fler och fler kunder.

Det här är förresten ingen butik där försäljningen är huvudsaken. Bakom "Ta till vara" döljer sig ett mycket viktigare syfte än att sälja begagnade grejer billigt:

– Det är en daglig verksamhet för människor med olika funktionshinder. För närvarande är det tretton personer som har sin dagliga sysselsättning här, berättar Karl Holland och Marianne Bjurström, som tillsammans med Monika Berg Larsson, är ledare för Ta till vara-verksamheten.

På köpet blir det mindre sopor, prylar som fungerar kommer i bruk igen i stället för att bygga på sopberget. Saker som en fått nog av, kommer till användning hos någon annan.

"Ta till vara" ligger under kommunens LSS-verksamhet, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade.

Anna Bond och Lars Axelsson är två av de tretton som har sitt jobb här.

– Det är trevligt att få gå hit och ha en uppgift, säger de.

Den här dagen håller de på med prismärkning och det är minsann inga "opriser":

Husgeråd från 1 kr.

Böcker 1-5 kr.

VHS-filmer 5-10 kr.

CD-skivor 10 kr.

Blomkrukor och vaser 5-10 kr.

Kupévärmare till bilen 30 kr.

Trasmattor 50-100 kr.

Prislappen sätts medvetet lågt, kunderna får gärna göra fynd när de handlar.

På "Ta till vara" kan man faktiskt fortfarande handla för så litet som en krona. Många saker kostar fem, tio eller tjugo kronor. För några hundralappar kan man få en prima soffgrupp, eller köksmöbel.

Bakom kulisserna är det litet som en tomteverkstad. Där hjälps alla "anställda" åt med att ta hand om de saker som allmänheten lämnat in.

– Det är egentligen detta som är den stora delen av verksamheten. Och då vi får in mer och mer saker så tar det en större del av tiden att ta reda på allt. Därför har vi inte möjlighet att ha mer öppethållande i butiken. Dessutom, på det här viset får vi ju en massa nytt i butiken till varje gång vi öppnar, säger Karl Holland.

Mattor och gardiner tvättas och stryks i förekommande fall. Husgeråd diskas och rengörs. Möbler pustas upp och målas. Elektronikvaror testas.

Det som säljs är testat och genomgånget så att det ska fungera och vara rengjort.

Fast när det gäller pussel med tusentals bitar så är de inte provlagda. Man kan inte garantera att alla bitar finns med i kartongen...

På den här arbetsplatsen är det inte ovanligt att de som jobbar tycker att det är som tråkigast när det blir semesterstängt. En del fäller då rentav en tår när de inte får komma till jobbet på flera veckor.

– Här är ingen dag den andra lik, och det är fantastiska människor. De har en inställning som smittar av sig, säger Karl Holland.

Ungefär hälften av alla sakerna som "Ta till vara" får in är inte säljbara utan måste kasseras.

– Tyvärr händer det också att det lämnas rena sopsäckarna i våra insamlingsbodar, och det är inte så roligt, säger Karl Holland.