Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Som att vara ung på nytt"

De klev över tröskeln och rakt in i 1900-talets första hälft.
För många av dem kändes det som att de var unga på nytt.
Anhörigstödjarna och deras närstående blev rejält överraskade när de kom till höstträffen i Stuggu.
– Besökarnas reaktioner var vår belöning, säger Susanne Wahlström, en av de ansvariga.

Annons

Det var anhörigstödjarna och samordnarna Susanne Wahlström och Margareta Åkerström samt demenssköterskan Liisa Hagström som ansvarade för höstträffen i Stuggu i Gagnef.

– Anhöriga och andra närstående gör en stor och oerhört värdefull insats, utan alla frivilliga insatser från familj, grannar och vänner skulle inte samhället klara av att tillgodose befolkningens behov av vård och omsorg, konstaterar Susanne och hennes arbetskamrater.

Genom en årlig höstfest visar anhörigstödet uppskattning av de anhörigas insatser. I år bjöds anhörigstödjarna och deras närstående – totalt ett 40-tal hade kommit till Stuggu – genom att bjuda på soppa, bröd, kaffe och äppelkaka.

Jutta Pedersen och en stab av serveringspersonal såg till att gästerna fick mat och trivdes. Väntjänsten hjälpte till och ett lokalt bageri stod för brödet.

För musikunderhållning stod Sven-Erik Borg, Borlänge, Han spelade gitarr, sjöng och berättade historier.

Men redan när gästerna klev över tröskeln möttes de av Susanne, Margareta och Liisa, som iförda kläder och hattar från 1900-talets första hälft delade ut gamla hattar och handväskor och bjöd på välkomstdrink och radiokaka.

Temat för träffen var nämligen nostalgi och många besökare behövde inte ens låna hattar, de hade tagit med sig egna som de i några fall använt för betydligt mer än ett halvsekel sedan.

I entrén fanns också en "tvättstuga", en hörna med tvättbräda och alla andra hjälpmedel från tiden närmast före tvättmaskinen. Naturligtvis fanns där också en tvättlina – med underkläder.

Inne i Stuggu hade anhörigstödet ordnat fler miniutställningar; kläder, ett skrivbord, ett dam- och ett herrtoalettbord, en butiksdisk, en utflykt och mycket annat.

– Vi har fått en hel del gamla föremål och dessutom rotat i egna förråd och gömmor. Det känns bra att göra något extra för de här människorna, som själva gör en enastående insats för andra.

Initiativet blev också minst sagt uppskattat.

– Suveränt, det känns som att vara ung på nytt, förklarade en av gästerna.