Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Som att måla med tyger

Necessärer, laptopfodral och sadelskydd. För den som trodde att quiltning bara handlar om lapptäcken är utställningen "4 vänner lapp på lapp", som just nu pågår på CTH fabriksmuseum, ett motbevis som heter duga.

På tisdagen hade CTH fabriksmuseum premiär för sin nya utställning, "4 vänner lapp på lapp". Bakom utställningens quiltade alster står de fyra vännerna Annika Bergsten, Eva Halvarsson, Ann-Kristin Kristoffersen och Margareta Silfver som träffades för fyra-fem år sedan genom sitt gemensamma intresse för quiltning – en syteknik där flera lappar sys ihop med en slags bomullsvaddering emellan.

– Vi vill visa att quiltning kan vara annat än lapptäcken, säger Annika Bergsten.

Och visst består utställningen av annat än lapptäcken; i lokalen finns allt ifrån ryggsäckar och necessärer till laptopfodral och sadelskydd för cykeln – allt i quiltat material.

Vännerna har sysslat med quiltning olika länge, men intresset för hantverket är lika stort hos alla fyra. När Annika Bergsten blev kontaktad av Eva-Lisa Borres, som arbetar på CTH fabriksmuseum, och fick förfrågan om hon ville ställa ut några av sina verk, kontakade hon genast sina tre kompisar för att höra om de hade lust att vara med.

– Det är fantastiskt att ha möjlighet att visa upp vad man har gjort, säger Eva Halvarsson.

En vecka varje år hålls ett läger i Våmhus för alla quiltare, och det var på ett sådant som de fyra vännerna träffades. På lägret syr de i festlokalen och sover nere i källaren. Det blir dock inte mycket sömn under quiltveckan; deltagarna, som enbart består av kvinnor, sitter uppe hela nätterna och syr.

– Vi är runt 30 stycken och vi har hur roligt som helst på våra tantkollon, säger Annika Bergsten med ett skratt.

Inspirationen till skapandet finner kvinnorna på olika håll, men för Annika Bergsten ska helst inga exakta mönster följas. Hon brukar titta i tidningar och på internet, låta sig inspireras, för att sedan tänka i sina egna banor vad gäller färger och detaljer.

– Quiltning är som att måla med tyger, konstaterar hon.

Quiltningen, som har sina rötter i USA, håller enligt Annika Bergsten och Eva Halvarsson på att bli allt större i Sverige.

– Det är större i Sverige än vad man tror. Jag har hemskt svårt att tro att jag skulle ledsna på det. Jag älskar att köpa tygen, klippa sönder dem, för att att sedan sy ihop dem igen, säger Eva Halvarsson.

För Eva-Lisa Borres på CTH fabriksmuseum innebär quiltutställningen, som pågår till den 3 september, en stor glädje.

– Sådana här utställningar betyder jättemycket. Jag tycker att quiltning ligger i tiden och jag älskar färger – man blir så glad. Färgerna lyser emot en, det är helt otroligt.