Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solsidan kan flyttas redan 2013

Vårdcentralschefen Anette Gerlström hoppas kunna tidigarelägga flytten av Solsidans vårdcentral till lasarettet.

– Krasst är det så att vi inte längre har råd att ha vårdcentraler på två ställen i Ludvika, säger Gerlström.

Hon berättar att de två vårdcentralerna Norra och Solsidan sammanlagt har tappat cirka 2 500 patienter till nya privata Engelbrekt.

Det innebär att de två vårdcentralerna på årsbasis går miste om intäkter på sammanlagt cirka tio miljoner kronor.

– Hyran för lokalerna på Solsidan är 1,8 miljoner kronor. Hyran för de lokaler som kan användas på lasarettet är avsevärt lägre. Vi kommer att spara flera hundratusentals kronor, kanske uppåt miljonen, förmodar Anette Gerlström.

Landstinget i Västerbergslagen skulle slippa kostnaden för Solsidan. Men dalalandstinget genom Landstingsfastigheter måste fortsätta att betala hyran till den privata fastighetsägaren fram till 2021.

– Men jag hoppas och tror att Landstingsfastigheter kan hitta en annan hyresgäst så landstinget får täckning för hyreskostnaderna, framhåller Anette Gerlström.

Just nu pågår ett intensivt arbete där man undersöker om Solsidan under 2013 kan placeras i tomma lokaler i anslutning till Norra.

– Om det går att genomföra flytten nästa år så vill jag helst att den sker före maj månad då vi ska byta journalsystem. Annars får det vänta till efter sommaren.

Flyttas Solsidan under 2013 så kommer den att placeras i tillfälliga lokaler. Planen är att framöver samordna de två vårdcentralerna i lokaler i gatuplanet på lasarettet.

– Ja, tanken är att vårdcentralerna ska ligga nära jourmottagningen och röntgen. Åtminstone delar av före detta dagkirurgin kommer att byggas om för att få plats med vårdcentralerna, upplyser Gerlström.

Flytt av Solsidan till lasarettet har funnits med som idé och förslag bland politiker och höga tjänstemän i flera år. När det senaste stora sparpaketet presenterades 2011 var planen att lokalerna på lasarettet skulle byggas om under 2012 så inflyttning kunde ske vid årsskiftet 2012 - 2013.

Senare förändrades planerna och landstingsrådet Ingalill Persson (S) sade den 7 april i år till NLT att ombyggnaden planerades till 2013 och att det skulle vara klart för inflyttning 2014. Persson uppgav att kostnaden för ombyggnaden har beräknats till 15 miljoner kronor. Vad vårdcentralerna kommer att få betala för hyra är oklart.

Både Solsidan och Norra har cirka 25 anställda. Norra har enbart stafettläkare, tre stycken för närvarande, medan Solsidan har 2,8 fasta läkartjänster och vanligen en – två stafettläkare i veckan.

Anette Gerlström konstaterar att i och med att man tappat så pass många patienter så kommer det att krävas besparingar även på personalsidan. Hur många anställda som måste bort och om det ska lösas genom naturliga avgångar, uppsägningar eller på annat sätt vet hon ännu inte.

Vad säger de anställda på Solsidan om att behöva flytta in till lasarettet?

– De har förståelse för det men tycker att det är lite jobbigt om man först måste flytta till tillfälliga lokaler, svarar Anette Gerlström.

Politiskt blir det knappast någon strid. På lokal nivå i Ludvika har flytten av Solsidan godkänts av S, V och C. M, som profilerat sig som lasarettsförsvarare, har inte heller motsatt sig flytten av Solsidan.

– Jag kan tycka att stan inte är större än att man kan åka till lasarettet i stället, sade kommunalrådet Mara Strömkvist (S) till NLT när sparpaketet lades fram i februari 2011.

– Vi kan inte säga nej till allt, sade Jan Willner (C) i mars 2011.