Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solsidan har totalhavererat

Annons

Problemet med Solsidan är inte den generösa produktplaceringen som många tycks störa sig på. Det är att det har blivit så förbannat dåligt. Vi är mitt inne i tredje säsongen och serien har på den korta tid som gått sedan starten mer eller mindre havererat. Den var kul, men är nu fullständigt vedervärdig. Jag får klaustrofobi.

Skämten har torkat och förtvinat i samma stund de plitats ner, skådespelarna läser sina livlösa repliker med vattniga fiskögon. Engagemanget närmar sig noll och alla verkar inse själva att vad de håller på med är ren dynga.

Det medelklassiga paret, spelat av Mia Skäringer och Felix Herngren, hade med sina tillkortakommanden något tafatt älskvärt över sig från början. Nu tål jag dem inte. Jag vill att de ska skilja sig så man slipper deras förbannade gnällande. När det gäller rikingarna Fredrik och Mickan – ja, det måste till något mer fantasifullt än att bara "höhö, de tänker ju bara på pengar och status".

I backspegeln så borde de kanske inte ens ha gjort en andra säsong. Allt var redan berättat, klappat och klart efter de första tio avsnitten. Det fanns ingen väg för karaktärerna att utvecklas och den konstgjorda andningen i säsong två kunde inte dölja att luften långsamt pyste ut. Alla blev till slut platta karikatyrer. Nyanserna är nu lika subtila som hos Stefan & Krister.

Kan det vara så att manusförfattarna egentligen aldrig fattade vad som egentligen var roligt med karaktärerna från början? Dagens dånande brist på lyhördhet tyder i alla fall på att det handlar om något mer än bara bristande fantasi. Men det är naturligtvis svårt att bara lägga ner en megasuccé och säga "nej, vi har inget mer att tillägga". Särskilt inte när pengarna rullar in lika snabbt som en produktplacerad Volvo.