Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sollerökvinnan som jobbar i stadshuset

Solleröbördiga Johanna Jönsson har inte fått Nobelpriset. Ändå påminner hennes vardag om Nobelfesten. Varje morgon promenerar hon genom Gyllene salen i Stockholms stadshus. Hon passerar inte bara prakten utan även byster med maktens män sittande på väggarna.
– Att vistas i den här miljön påminner mig om allvaret och ansvaret som kommer med mitt jobb, säger Johanna Jönsson.

Hon jobbar som biträdande borgarrådssekreterare tillsammans med det centerpartistiska stadsmiljöborgarrådet. Johanna arbetar mest med sociala frågor och utbildningsfrågor.

Tre stora fönster ramar in utsikten över Riddarholmen och andra klassiska Stockholmsvyer från Johannas arbetsplats belägen på det tredje planet i den enorma byggnaden. Arkitekt Ragnar Östberg fick uppdraget att rita det påkostade stadshuset, som invigdes den 23 juni 1923.

Tidningen har skrivit om Johanna tidigare. Senast ett hallå där för nästan två veckor sedan då hon blev invald på Centerpartiets riksdagslista i Stockholm på tredje plats. Därmed är hon en het kandidat för riksdagen 2014.

Annars har Johanna bott utomlands under flera år i Spanien respektive som flygvärdinna i Förenade Arabemiraten. Hon har studerat kriminologi och internationella relationer samt arbetar nu i stadshuset.

- Jag följer frågor för Centerpartiet, läser igenom material och kommer med förslag om vi ska driva igenom ärenden eller inte. Ofta går våra förslag igenom eftersom vi sitter i den styrande alliansen.

Johanna tycker det är fantastiskt att kunna påverka på riktigt, men förstår ändå ansvaret i att besluten betyder mycket för många människor.

I tidningens förra intervju berättade Johanna att hon brinner för fri rörlighet för människor i världen och ökad tolerans.

Hon träffade nyligen EU-migranter och tredje lands medborgare, som söker jobb i Stockholm.

- Det är osannolikt hur illa de människor har det som blivit av med jobben i södra Europa och som nu söker sig hit för att vi har låg arbetslöshet jämfört med resten av Europa. De har ingenstans att bo och det är svårt att få jobb.

Hon konstaterar att många av dem sover ute på gatan fast vinter med minusgrader råder. Hon pratade bland annat med en kille från Ghana. Han var utan jacka och Johanna startade insamling till jacka på jobbet.

- Den här gruppen ökar hela tiden och vi måste ta situationen på allvar. Vi måste motarbeta främlingsfientligheten som växer fram och se alla som människor oavsett om någon är född i Sverige eller i Ghana eller någon helt annanstans.