Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solleröbo: "Loppet är viktigt för bygden"

Kritiska röster har höjts på Sollerön. Detta efter att Solleröloppet riskerar att ställas in den kommande sommaren:
– Det är som att ställa in Vasaloppet, säger Gert Flinta.

Den klassiska cykeltävlingen Solleröloppet kommer att ställas in i år om man inte lyckas vaska fram en ny tävlingsledning efter att Leif Resar valt att inte fortsätta som ordförande i kommittén. Leif Resar har kritiserat den nya styrelsen i Sollerö IF för att inte prioritera cykelsporten tillräckligt i en artikel på dt.se.

Nu uttalar sig boende på Sollerön om det faktum att sommarens tävling riskerar att ställas in:

– Jag tycker att det är helt åt helsike om det skulle bli så. Det har en enorm betydelse för Sollerön som bygd, menar Lennart Bälter, före detta roddare i Sollerö IF.

Men ordföranden i Sollerö IF säger att om det skulle ställas in så är det bara en paus?

– Är det en tävling som har pågått sedan 30-talet så ska man inte ställa in oavsett om det är en paus eller inte, säger Lennart Bälter.

Gert Flinta bor också på Sollerön, han har själv varit cyklist och menar att ett uppehåll skulle kunna vara förödande för tävlingen.

– Då kommer något annat lopp att starta upp någon annanstans i Sverige på midsommar och sen kan det vara svårt att få tillbaka deltagare som återvänder år efter år, säger Gert Flinta.

Han betonar också att loppet betyder mycket för ön:

– Det är som att man skulle lägga ner Vasaloppet i Mora. Cykelloppet har mycket stor betydelse för bygden. Jag tror inte att den nya styrelsen i Sollerö IF har samma känsla för bygden som de som har vuxit upp med och jobbat med cykelloppet så länge, säger Gert Flinta.

Ordförande i Sollerö IF är Pontus Bråmer och han håller med om att loppet är viktigt.

– Det som har hänt är att vi inte fick några frivilliga att ställa upp och agera tävlingsledning till sommarens tävling. Men nu har vi bestämt att vi kommer att ha ett nytt möte på torsdag den 3 mars klockan 18.30 på Solleröparken. Det kommer att vara ett öppet möte där alla som är intresserade får komma med förslag på hur vi ska få till Solleröloppet i sommar, säger Pontus Bråmer.

Läst mer: Årsmötet lyckades inte på måndagskvällen skaka fram en ny kommitté för en 82:a upplaga av loppet.