Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solig start för vackraste motionsloppet

Ifjol vräkte regent ner över motionscykelloppet Siljan Runt, men i år sken solen samtidigt som kalla vindar svalkade de 4700 anmälda cyklisterna i årets lopp.

– Det här blir sjätte loppet och i år med betydligt bättre väder än i fjol, säger Jonas Ericsson från Täby, men med rötterna i södra Dalarna.

– Siljan Runt är ett perfekt lopp i underbart vacker dalamiljö och inte minst byarna i Leksand är vackra. Sedan är det ett lagom stort och bra arrangerat lopp, säger Jonas och leder cykeln mot startlinjen.

Det första Siljan Runt kördes 1968 med Falu-Kurirens leksandsredaktör John-Erik "JIBE" Blom som upphovsman och med Arvid Knutz på Sollerön som en av de dåvarande solleröledarna som nappade på Jibes förslag.

Några år senare klev Bertil Pellas in som ansvarig för det stadigt växande loppet, men i vintras skedde en rokad och Sollerö IFs ordförande Pontus Bråmer tog över ansvaret för Siljan Runt.

– Jag ville inte behålla hela ansvaret och fick sparken, ler Bertil, som istället ingår i den stora gruppen trafikvakter som styr trafiken.

– Det är säkert en kluven känsla för Bertil. Att slippa ansvaret kan säkert vara skönt, men jag vet hur mycket han samtidigt brinner för loppet, säger Pontus Bråmer.

Den långe ormen som fyller fotbollsplanen med cyklister ringlar sig sakta mot startlinjen med samma startprincip som Vasaloppets Öppet Spår.

Av de 4700 anmälda cyklisterna kom 4594 till start på Sollerön på lördagsmorgonen.

När 16-mila cyklisterna gett sig av på sin färd runt både Siljan och Orsasjön var det dags för 7-mila tramparna som skulle ge sig runt Orsasjön.

I pool position, längst fram stod fyra kvinnor som skulle göra sitt första lopp. Kvartetten Ursula Hjern, Vallentuna, Lena Ramdén, Vallentuna, Ewa Andersson, Vittinge och Ulrica Cajander, Vittinge, såg fram emot en skön tur.

– Riktigt vad som väntar vet vi inte, skrattade damerna innan de gav sig iväg först av alla runt Orsasjön.

Det gjorde däremot Viktor Sandén från Gävle, som bevisar att det går att cykla Orsasjön runt med hjälp av armarna.

– Jag har brutit nacken och är förlamad, men jag kan använda armarna, förklarar Viktor, som gör sitt andra lopp.

– Nu ska det gå lite snabbare än ifjol då det var riktigt blött, hopas Viktor, som kan få upp en riktigt bra fart med sin armcykel.

Det lyckades han också med och klarade fyra timmar med tio minuters marginal.

Alla som genomför Siljan Runt får en specialdesignad dalahäst och de som genomförde loppet för 10:e, 20:e, 30:e och 40:e gången fick större hästar.

– En perfekt dag att cykla konstaterade Yvonne Bengtsson från falun när hon hämtade ut soin tionde häst.

Tionde hästen fick också Eva Hävermark från Mora efter genomfört lopp runt Orsasjön.

Den som kammade hem den största av hästarna var Benneth Larsson från Österbybruk som genomförde sitt 40:e lopp när han trampade i mål efter 6 timmar och 21 minuter.

Nästa år får dock arrangörerna plocka fram en än större häst för då har Stig Johansson möjligheten att bli den förste att cykla 50 lopp, det då han cyklat samtliga lopp! På lördagen behövde Stig från Fagersanna drygt nio timmar för de 16 milen runt Orsasjön och Siljan.

Bland elitcyklisterna som startade i grupper före de "vanliga" motionärerna återfanns förre cykelstjärnan Susanne Ljungskog som cyklat till sig två VM-guld och en rad topplaceringar i klasiska Solleröloppet och nu genomförde Siljan Runt på 7 timmar och 11 minuter. Likaså de senaste årens segrare i Solleröloppet, Christoffer Stevenson . Solleröloppet som inte blir av i år. Men runt Siljan och Orsasjön cyklade 4594 cyklister i strålande solsken.