Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solig julmarknad i Nusnäs

Solen flödade över Nusnäs julmarknad på söndagen och flera hundra besökare kom för att se trähästtillverkarna och dricka kaffe i Missionshuset och Nusnäs gamla skola.
Sedan 20 år tillbaka har Nusnäs haft sin egen julmarknad och Åsa Mattsson, Nusnäs IF, berättar om ett samlade koncept där alla deltar med sin speciella karaktär.

Annons

Nils Olssons Hemslöjd, Granns A Olssons Hemslöjd, Nusnäs IF, Gamla skolans café och Missionshuset arrangerar julmarknaden.

– Det började med att Nusnäs IF behövde lite tillskott i kassan och funderade på att göra något gemensamt i byn även under vintern eftersom vi driver dansen i Bliktpunkten på sommaren. Det blev en julmarknad och först pratade vi med trähästtillverkarna, sedan kom Gamla skolas café och kaffeserveringen i Missionshuset med i samarbetet, berättar Åsa Mattsson.

Flera hantverksförsäljare kom till Nusnäs under marknaden och säljer sina föremål och hästskjutsar gick mellan caféerna och marknadsstånden.

– Det är ett samarbete som börjar i september. Då börjar vi planera och det är en hel del arbete, trots att vi arrangerat marknaden så många gånger. Nusnäs IF säljer korv och hamburgare och det tjänar föreningen en del pengar på. Söndagen var ju fantasisk med sol och lätt vind som fick alla flaggor att vaja. Vi uppmanar alla bybor att flagga denna dag. Det gör att det blir festligt och välkomnade här, berättar Åsa.

All behålla traditionen och samla idéer är viktigt och människor runt Siljan uppskattar bybornas initiativ. Många besökte trähästtillverkarna Grannas A Olssons och Nils Olssons hemslöjder. Tomten kom till Nils Olssons hemslöjd och hade godisregn från taket till hemslöjden, i Gamla skolans café och i Missionshuset njöt besökarna kring kaffeborden.

Efter marknaden träffas arrangörerna igen för en utvärdering och därefter börjar planeringen av Högsommardagen den 17 juli som nästa år arrangeras tillsammans med grannbyn Fu.