Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Solfångare föreslås slippa bygglov

Andelen förnybar energi i kommunen ska öka. Fram till år 2020 ska minst 50 procent av den totala energianvändningen bestå av miljö- och klimatvänliga alternativ.

Annons

Bland delmålen i kommunens energi- och klimatstrategi lanserar nu miljö- och byggkontoret en ny policy gällande solfångare/paneler när det gäller bygglovsprövningar.

Enligt förslaget som läggs fram för miljö- och byggnämnden på tisdag ska solfångare och solpaneler som monteras på taket eller väggen på en- och tvåbostadshus vara bygglovsbefriade.

Avsikten att underlätta för hugade småhusägare som vill investera i solens energi föreslås däremot inte gälla riktigt alla. Undantaget i det här sammanhanget är områden med särskilda bestämmelser baserade på värdefulla kulturhistoriska miljöer.

Miljö- och byggchefen Bo Jernberg påpekar att Smedjebacken inte är först ut på banan med att erbjuda hugade småhusägare en smidigare hantering som samtidigt medför några sparade hundralappar i avgift:

– I bland annat Säters kommun har man redan slopat bygglovsprövningen. Det var vår energirådgivare Linn Josefsson som fick nys om det och föreslog att vi borde kunna göra samma sak.