Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Solfångare föreslås slippa bygglov

Andelen förnybar energi i kommunen ska öka. Fram till år 2020 ska minst 50 procent av den totala energianvändningen bestå av miljö- och klimatvänliga alternativ.

Bland delmålen i kommunens energi- och klimatstrategi lanserar nu miljö- och byggkontoret en ny policy gällande solfångare/paneler när det gäller bygglovsprövningar.

Enligt förslaget som läggs fram för miljö- och byggnämnden på tisdag ska solfångare och solpaneler som monteras på taket eller väggen på en- och tvåbostadshus vara bygglovsbefriade.

Avsikten att underlätta för hugade småhusägare som vill investera i solens energi föreslås däremot inte gälla riktigt alla. Undantaget i det här sammanhanget är områden med särskilda bestämmelser baserade på värdefulla kulturhistoriska miljöer.

Miljö- och byggchefen Bo Jernberg påpekar att Smedjebacken inte är först ut på banan med att erbjuda hugade småhusägare en smidigare hantering som samtidigt medför några sparade hundralappar i avgift:

– I bland annat Säters kommun har man redan slopat bygglovsprövningen. Det var vår energirådgivare Linn Josefsson som fick nys om det och föreslog att vi borde kunna göra samma sak.