Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sökes: Ny storarena

Annons

Fotbollsförbundet är på jakt efter en ytterligare en arena, gärna med uppemot 30|000 åskådarplatser, inför den svensk-norska EM-ansökan för 2016.

Vid sidan av den planerade nationalarenan i Solna utanför Stockholm, Ullevi i Göteborg och den nya arenan i Malmö behövs en fjärde svensk arena för mästerskapet. Ett önskemål är att det blir en arena med plats för mycket publik.

Vilken den fjärde arenan skulle bli är fortfarande en öppen fråga. När Sverige arrangerade EM 1992 var Norrköping fjärde spelort vid sidan av Stockholm, Göteborg och Malmö. Ombyggnadsplaner finns, vilket gör staden till ett tänkbart alternativ även den här gången, enligt Lagrell.

Fotbollsarenorna i Sverige har länge varit relativt eftersatta jämfört med andra länder i Europa. Nu finns ombyggnadsplaner på flera orter, även om ingen av de planerade arenorna är i närheten av att kunna ta in 30|000 åskådare.

Helsingborgs IF och kommunen har ännu inte fattat beslut om Olympias ombyggnad. Men planerna är klara. Tanken är att arenan ska kunna ta in nära 20|000 åskådare, mot dagens drygt 16|700.

Fredin tror på byggstart någon gång under nästa säsong och att nya Olympia ska stå klart under 2010 eller 2011.

För Norges del kommer det troligen handla om arenorna i Trondheim, Oslo, Bergen och Stavanger, som alla är relativt nya eller nyrenoverade.

Men någon större panik med den fjärde svenska spelplatsen är det inte. Först för några veckor sedan avgjordes att EM 2012 ska avgöras i Polen och Ukraina.

Till ett beslut om mästerskapet som Sverige och Norge vill söka dröjer det med andra ord några år.

TT

Mer läsning

Annons