Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Söker breda lösningar

De senaste dagarna har den politiska kartan i Falun ritats om.
Något som öppnar upp för nya samarbeten mellan olika partier.
Men idén att Faluns två största partier - Socialdemokraterna och Moderaterna - skulle ta hand om huvudansvaret tillsammans, tror inte kommunalrådet Jonny Gahnshag (S) på.

Annons

– Idén är på inget sätt ny och jag förstår att den kommer upp i det läget vi befinner oss i. Men jag ser det inte som särskilt aktuellt. Väljarutslaget måste ändå få råda, där vann vi rödgröna majoritet, och det finns klara nackdelar med att ha en samlingsregering, säger Jonny Gahnshag.

Det var i måndagens tidning på ledarplats som Christer Gruhs, dt:s politiske redaktör, förde fram sina tankar om att den bästa lösningen för Falun vore ett politiskt samarbete mellan S´ och M. På så sätt skulle Falun kunna regeras på ett ansvarsfullt sätt fram till valet 2014.

– Jag förstår tanken. Men vi och Moderaterna har helt olika agendor, olika synsätt i en mängd frågor, och det skulle bli en jakt på ständiga kompromisser. I nuläget avser vi att regera vidare tillsammans med Miljöpartiet, säger Jonny Gahnshag.

Men det socialdemokratiska kommunalrådet stänger ändå inte dörren helt för ett framtida samarbete över blockgränserna.

– Det kan bli aktuellt och det kan bli nödvändigt, inget kan uteslutas. Vi kanske måste närma oss något annat parti. Men det är något som framtiden får utvisa, menar Jonny Gahnshag.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet har ingen egen majoritet och blir den första minoritetsregering som kommer att styra Falun på mycket länge. Om det någonsin har hänt tidigare?

Många stora och viktiga frågor ska avgöras till nästa val. Ger Vänsterpartiet inte den nya rödgröna koalitionen sitt stöd, måste Jonny Gahnshag och Richard Holmqvist, Miljöpartiets gruppledare, hitta sitt stöd någon annanstans.

– Läget vi hamnat i är inte önskvärt. Vi får se hur Vänsterpartiet tänker agera, men jag tror nog att de fortfarande vill se sin ideologi sätta avtryck. Vi kommer att jobba för att hitta en stor samling i olika frågor. Vi har ett bra samarbetsklimat inom Falupolitiken, och jag hoppas att alla partier fortsätter agera med Faluns bästa framför ögonen, säger Jonny Gahnshag.

Ser du det som ett misslyckande att det rödgröna samarbetet spricker efter bara två år?

– Det är inget vi strävat efter, men vissa spänningar har funnits inom samarbetet. Nu kunde vi inte hitta en samsyn gällande budgeten med Vänsterpartiet och framför allt var det delar som rörde investeringsbudgeten där vi inte kunde komma överens. Men man måste hela tiden våga göra nya värderingar, säger Jonny Gahnshag och fortsätter:

– V är idealister, och i vissa fall drömmare, på gott och ont. De är principfasta, vilket de flesta uppfattar som något positivt. Men i kommunpolitiken måste det kombineras med pragmatism.

Två viktiga frågor som ska avgöras den närmaste tiden rör den reviderade budgeten för Falun och hur den nya gymnasieorganisationen ska se ut. Hur ser du på det?

– Jag hoppas givetvis att vi ska få stöd för vår budget. När det gäller förslaget till ny gymnasieorganisation vet vi redan nu att den politiska uppslutningen är bred bakom det förslaget. Skolnämndens ordförande ställer sig inte bakom detta, vilket gör honom isolerad. Vi får se hur Vänsterpartiet väljer att lösa den situationen, slutar Gahnshag.