Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Soft air gun är tillståndsfritt för alla över 18 år

Fråga: Jag tänkte klä ut mig till Lara Croft nu till Halloween och undrar om man får gå omkring med två soft air guns i holster runt låret eller om det är mot lagen, jag hittar nämligen inga bra leksakspistoler och om jag köper soft air guns kanske jag kan få dom till andvänding senare om jag spelar paint boll. Kraft stod 0.4 joules. Här är en länk till pistolen: http://www.speedytoys.com/shop/item.asp?itemid=30

Jag är väldigt tacksam för svar, jag vill inte göra ngt dumt.

Hälsningar Sandra

Svar: Hej! Soft Air Gun är ett luftvapen som regelmässigt betraktas som ett s.k. effektbegränsat vapen, och som därför är inte är tillståndspliktigt för den som är över 18 år. Man får självklart inte skjuta med det på offentlig plats. Även på mycket korta avstånd kan det vara svårt att avgöra att ett sånt här vapen inte är en "riktig" pistol.

Det har inträffat incidenter där personer har riktat Soft Air Guns mot polisen som varit mycket nära att använda sina tjänstevapen, och det kan ju få katastrofala följder.

Det finns inget förbud för den som är över 18 år att bära vapnet, men jag rekommenderar det inte. Även om du har dom i hölster hela tiden kan någon få för sig att dom är äkta, och kontakta oss.

Det kan t.o.m. bli så att någon bedömer sig kapabel att själv, med stöd av lagens regler om envarsgripande, gripa och oskadliggöra dig som på bar gärning misstänkt åtminstone för vapenbrott, eller försök till rån t.ex.

Om du trots allt bär dom rekommenderar jag att du har dom oladdade för att undvika vådaskott i t.ex. ett öga. Får vi ett larm om en beväpnad person tar vi det alltid på allvar och är beredda på det värsta, även om det är Halloween.

Det är nog mera riskfritt om du klär ut dig till Snövit eller Pippi Långstrump.

Stefan Dangardt