Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sofia Jarl beklagar nedläggningoch bjuder på Familjens hus-hyra

– Kommunen har inte på något sätt medverkat till stängningen av distriktssköterskemottagningen i Björbo, säger kommunalrådet Sofia Jarl (C).

Annons

Tidningen berättade häromdagen att distriktssköterskemottagningen i Björbo läggs ned vid det kommande årsskiftet.

Biträdande vårdcentralschef Mona Westman förklarade att det är en konsekvens av att kommunen övertar hemsjukvården.

Hon berättade också att det blir en distriktssköterska kvar i Björbo samt att hälso- och sjukvårdsområdet vill undvika ensamarbete, att lokalerna är alldeles för stora för den verksamhet som är kvar när hemsjukvården får en annan huvudman och att hon fört lokaldiskussioner med kommunala företrädare.

Sofia Jarl säger att det nu florerar rykten om att kommunen medverkat till nedläggningen, rykten som hon tillbakavisar.

– Vi har under en längre tid förstått att vårdcentralen önskat avveckla mottagningen i Björbo, men att det vore önskvärt med en ny lokal i Törnholn. Det har kommunen på inget sätt avvisat och jag känner inte till att kommunen fått någon konkret framställan i frågan. Vi har lyssnat på deras resonemang, men inte velat styra landstingets verksamhet, utan inväntat deras beslut, klargör hon.

Hon beskriver nedläggningsbeslutet som beklagligt, men betonar att "det är landstingets ansvar att organisera sin verksamhet".

– Vi kan bara ha en åsikt, säger hon.

När det gäller Familjens Hus har kommunen beslutat att bjuda landstinget på hyran för 2013.

– Vi anser att verksamheten är för viktig för att vi genom hyreskrav ska riskera att landstinget tar bort sin personal. Det skulle slå sönder hela konceptet, som är väldigt bra och framgångsrikt. Jag beklagar att landstinget inte kan eller har råd att betala hyran för sin del i Familjens Hus, fortsätter Sofia Jarl.

Hon konstaterar att landstinget efter årsskiftet har all verksamhet, utom just den i Familjens Hus, koncentrerad till vårdcentralen.

– Landstingets centraliseringar och serviceförsämringar kan inte skyllas på någon annan, framför allt inte på Gagnefs kommun, anser hon.