Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Södras sanering kostar extra miljon

Den giftiga tjäran hade läckt längre ner än man trodde från början.
Det innebär att saneringen kring Södra skolan blir någon miljon dyrare än beräknat för kommunen.
Just nu finns det inte pengar till något grönområde, utom på skolgården.

– Jo, eleverna får det snyggt, med gräsmattor och träd. Det måste vi prioritera, säger projektledaren Berndt Lindström på Falu kommun.

För snart ett år sedan inleddes arbetet med saneringen av det som kallas gasverkstomten, vid Södra skolan. Här låg tidigare ett svavelkokeri, men det är resterna från gasverket som revs 1954 som är mest giftiga - resterna från stenkolstjära som användes i processen.

Gifterna hade dock läckt flera meter längre ner än man trodde när saneringen lades ut på anbud. Från början räknade man med att schakta bort strax över 30 000 kubikmeter, men till slut blev det dubbelt så mycket.

Det har gjort projektet dyrare än beräknat. Upp till 60 miljoner betalade Naturvårdsverket 90 procent, nu blev det lite mer och den kostnaden får kommunen ta.

– Det blir de 6 miljonerna, plus någon miljon till, säger Berndt Lindström.

Just nu finns alltså inte pengar till det park- och fritidsområde som var planerat intill skolan, men Lindström hoppas att det ska lösa sig.

Till hösten ska Södras elever flytta tillbaka till sin sanerade skola.

Då blir Kvarnbergsskolan tom. Skolförvaltningen funderar på om den går att använda som förskola, och projekterar för fem nya avdelningar där, som i så fall kan öppna till hösten 2013.

Den giftiga stenkolstjäran har även läckt in på granntomten där Region Dalarna håller till. Att sanera där får bli ett projekt för sig, lite pengar har man fått från Naturvårdsverket, men det behövs mer.