Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialtjänsten i Borlänge klagar på behandlingshem

Dåligt bemötande och av saknanden av information. Det är några av bristerna hos Älvgårdens behandlingshem i Hedemora tre socialarbetare i Borlänge vill uppmärksamma hos Socialstyrelsen.

Annons

– Socialtjänsten har inte givits möjlighet att delta i någon form av planering kring den placerade hävdar socialarbetarna i sin skrivelse. Det görs gällande att socialtjänsten inte kunnat delta i någon form av planering kring den placerade och att socialtjänsten under hela placeringstiden blivit motarbetad av Älvgården.

Klagomålen gäller behandlingen av en person med missbruk som tidigare i år placerades på Älvgårdens behandlingshem. Enligt skrivelsen fungerade samarbetet och informationen till en början relativt bra. Det var under tiden klienten vistades på Älvgårdens låsta avdelning.

De klagande socialarbetarna hävdar att det började bli svårare att samarbeta med personalen på behandlingshemmet när klienten i våras flyttade från den låsta avdelningen till Älvgårdens öppna avdelning.

Oklarheter kring när klienten började inta antabus, en ifrågasättande attityd med frågor om varför socialförvaltningen velat besöka klienten och syftet med besöken är andra exempel på vad socialarbetarna upplevt som brister i samarbete och information.

I skrivelsen informerar socialarbetarna vidare om en utredning som blev klar en vecka innan förhandling i Kammarrätten. Socialförvaltningen fick utredningen strax innan förhandlingen som fick avbrytas att socialförvaltningen skulle kunna gå igenom vad Älvgården skrivit i sin utredning.

Detta upplevdes, enligt socialarbetarnas skrivelse "som otroligt obehagligt".

Samarbetssvårigheter tycks det även ha varit då socialförvaltningen och Älvgården skulle planera klientens behandling i hemmet. Älvgårdens beslut att låta klienten själv välja bort antabus har då upplevts som märkligt, då klienten i ett tidigt skede under vårdvistelsen blev insatt på antabus.

Socialstyrelsen får nu bedöma de klagomål som framförts och om socialförvaltningen i Borlänge verkligen motarbetats av behandlingshemmet.