Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialstyrelsen vill ha bättre överlämning

Socialstyrelsen har gjort en verksamhetstillsyn vid medicinkliniken Mora lasarett och vårdcentralen i Orsa. Tillsynen resulterade i att medicinkliniken och vårdcentralen ska säkerställa informationsrapporter när patienter skrivs ut och behöver hemsjukvårdsinsatser.

Den 24 september år 2009 fick Socialstyrelsen i uppdrag att under tre år göra en nationell tillsyn av vården och omsorgen om äldre. Målet med tillsynen är att brister och missförhållanden inom äldreomsorgen ska rättas till samt att kommuner, landsting och enskild verksamhet ska förmås att utveckla en vård och omsorg av god kvalitet.

Årets tillsyn har fokus på samverkan vid in- och utskrivning av patienter i slutenvården samt den äldres behov av insatser från hemtjänst, hemsjukvård och rehabilitering.

I Landstinget Dalarna har primärvården ansvar för hemsjukvården fram till den 7 januari 2013. Därefter överförs ansvaret till kommunerna. Som enda kommun har Orsa redan övertagit ansvaret sedan ett par år tillbaka.

Efter den genomförda verksamhetstillsynen har Socialstyrelsen beslutat att Landstinget Dalarna ska säkerställa att medicinkliniken vid Mora lasarett överför omvårdnadsepikriser (epikris är ett vetenskapligt utlåtande om ett sjukdomsfall avseende på dess uppkomst, utveckling, förlopp och behandling) och aktuella läkemedelslistor till hemsjukvården i Orsa kommun när patienter som skrivs ut behöver hemsjukvårdsinsatser.

I beslutet sägs också att Landstinget Dalarna och socialnämnden i Orsa tillsammans ska säkerställa att informationsöverföringen mellan arbetsterapeuter och sjukgymnaster vid medicinkliniken Mora lasarett och Orsa kommun vid utskrivning av patienter som behöver fortsatta rehabiliteringsinsatser.