Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialstyrelsen kritiserar brister på boende

Ett boende i Säters kommun får kritik av Socialstyrelsen efter en oanmäld inspektion. Socialnämnden ska nu säkerställa att olagliga inskränkningar i de grundläggande fri- och rättigheterna inte förekommer i verksamheten.

Socialstyrelsen har påpekat brister vid ett boende i Säters kommun. Det framgår av ett tillsynsbeslut från myndigheten. I april gjorde Socialstyrelsen en oanmäld inspektion på boendet för att titta på om verksamheten uppfyller vissa krav om bland annat dokumentation om inskrivningsbeslut.

Vid inspektionstillfället framkom det att verksamheten inte hade några utarbetade rutiner för lex Sarah. Dessutom upptäckte Socialstyrelsen, vid granskning av tre akter, att det i samtliga journaler saknades inskrivningsbeslut. Genomförandeplaner återfanns i två av tre akter, men hade inte reviderats och anpassats efter individuella behov.

"I samband med inspektionen framkom att verksamheten, i överlämningssyfte mellan personal, dokumenterar information om ungdomarnas "status" med personliga uppgifter om dem vilket sparas och används som visst underlag för kontaktpersonerna vid journal föring i de enskilda ungdomarnas journaler. Vid påpekande att detta förfaringssätt inte är förenligt med gällande regelverk meddelar föreståndaren att rutinerna omgående ska ändras så att informationen som ges vid överlämning mellan personal inte kommer att sparas", skriver Socialstyrelsen i sitt beslut.

Socialstyrelsen har beslutat att socialnämnden i Säters kommun ska säkerställa att olagliga inskränkningar i de grundläggande fri- och rättigheterna inte förekommer i verksamheten.

Redovisningen av de vidtagna åtgärderna ska ha inkommit till Socialstyrelsen senast den 29 oktober 2012.