Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialförvaltningen angrips hårt av anställda

Missnöjet är stort hos anställda inom äldrevården i Orsa. Listor skrivs på och kritiken riktar sig till Socialförvaltningen och speciellt socialchefen Christin Elofsson Arons och hennes ledarskap.
– Kritiken är missriktad. Det är vi politiker som tar de obekväma besluten som socialchefen ska genomföra. Därför är det mig dom ska hoppa på, säger socialnämndens ordförande Hans Sternbro, S.

Anställda har i flera brev till tidningen tagit upp de problem man anser råder inom äldrevården i Orsagården och Lillåhem. Förutom ledarskapet förs det fram att det hårda klimatet på arbetsplatserna gör att "människor som trivts med att bo här och som arbetat ambitiöst slocknar. Säger upp sig och flyttar".

På plats i Orsa har även SVT:s Uppdrag granskning varit. Det gäller då Socialstyrelsens granskning av verksamheten i Orsagården och Lillåhem. Granskningen visade på brister i verksamheten som socialnämnden i Orsa ålagts att komma till rätta med. Ett arbete som pågår och som socialnämnden fått dispens till december att redovisa.

– Till viss del handlar det om våra enhetschefers arbetssituation och vi har redan tagit ett politiskt beslut att förstärka enhetscheferna med en assistenttjänst, säger Hans Sternbro.

Kritiken mot ledarskapet har Hans Sternbro svårt att ta till sig.

– Vi praktiserar nivåledarskap i Orsa. Det innebär att socialchefen inte ska föra dialog med enskilda medarbetare om yttersta ledarskapet. Medarbetaren ska till exempel ta upp miljöfrågor och organisationsfrågor med sin närmaste chef.

– När det kommer till obekväma beslut är det lätt att rikta kritiken mot socialchefen. Nu är det så att det är vi politiker som tar besluten som socialchefen ska utföra. Så egentligen är det mig som kritikerna ska hoppa på. Socialchefen har ingen fri vilja, utan är styrd av oss politiker.

Hans Sternbro tycker också att den uppkomna situationen har två ansikten.

– Det är fascinerande att situationen har två så olika bilder. Jag som ordförande har en helt annan bild än de medarbetare som riktar kritik mot oss. Ekonomiskt är vår förvaltning på väg mot en stabil situation. Det känns som om vi så småningom kan få en budget i balans. Det är under förutsättning att vi får kontroll över försörjningsstödet.

– Vi har också haft två bra år när det gäller struktureringsarbetet. Där förtjänar vi politiker en del beröm, men också tjänstemännen som verkställer våra beslut.

Hans Sternbro menar också att politikerna under de senaste åren satt verksamheterna under lupp på ett helt annat sätt än tidigare.

– Det gäller att vi bygger upp rutiner som är hållbara i verksamheten. I dag spretar det otroligt mycket och det är jätteviktigt att vi går åt samma håll. Den riktningen är det vi politiker som bestämmer.