Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokratisk kritik mot de planerade storregionerna som presenteras i veckan

Den här veckan ska kartan med landets eventuellt nya storregioner presenteras. Dalarna kan placeras i Region Svealand.
– Jag hoppas att regeringen stoppar tanken på storregioner, så som regeringen Persson och regeringen Reinfeldt tidigare gjort, säger Arne Pettersson (S).

Sedan början av seklet har arbetet med storregioner pågått. Tanken är att ett större direktvalt politiskt styrt och administrativt område bättre ska garantera den kvalificerade sjukvården för invånarna - samt bättre gynna tillväxt och utveckling.

Den 9 mars presenteras förslaget till ny Sverigekarta. Ansvariga Indelningskommittén ser förslaget som en utgångspunkt för en fortsatt diskussion. I augusti 2017 ska kommittén, som leds av Barbro Holmberg, lägga fram sitt slutförslag för regeringen.

– Redan i dag kan det vara svårt för vanliga människor att ha kontakt med sina företrädare. I en storregion med företrädare som sitter i exempelvis Örebro och Värmland skulle det bli förödande och ett tapp för demokratin, säger Arne Pettersson.

Tidigare kvalificerade spekulationer har placerat Dalarna i storregion med Svealandslänen - utom Stockholm, men med Gävleborg. Gränserna för de nya storregionerna ska vila på en regional identitet och existerande samarbetsmönster.

Region Dalarna och landstinget har tidigare kommit överens om att bilda en gemensam arbetsgrupp och arbeta för i främsta hand en egen länsregion från 2019. Tanken på en storregion får troligtvis vänta, är inställningen.

– En egen region är nog. Direktvalt parlament för allt som rör länet kan försvaras, säger han.

Arne Pettersson tror inte alls på de som hävdar att storregionernas stordrift skulle lösa sjukvårdens ekonomiska problem.

– Om det hade gett samhällsvinster hade staten redan sett till att sjukvården var statlig. Såväl regeringen Persson som regeringen Reinfeldt har en gång förkastat detta vansinniga projekt. En storregion skulle utplåna Dalarna som område och enhet. Vi behöver inga förmyndare som talar om för oss hur vi ska ha det - oavsett färg på sittande regering i Stockholm, säger Arne Pettersson.

Läs också: Arnes debattinlägg.