Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialdemokrater blir moderater istället

Steget över från Socialdemokraterna till Moderaterna kan nog för många tyckas vara långt.
Men det är i alla fall ett steg som Kjell och Carin Gustafsson nu väljer att ta.
– Vi vill trots allt fortsätta med politiken och då är vår ståndpunkt att vi gör det i Moderaterna, säger Kjell Gustafsson.

Annons

Först meddelade paret Gustafsson att man skulle lämna Socialdemokraterna, men behålla sina uppdrag i kommunfullmäktige (Carin) och landstingsfullmäktige (Kjell).

Som politiska vildar och vågmästare.

Men någon vecka senare meddelade de båda plötsligt att de avsagt sig sina fullmäktigeuppdrag, och att de därmed tänkta lämna politiken.

Nu skrivs nästa kapitel i historien.

Både Kjell och Carin Gustafsson väljer att fortsätta med politiken - men hos Moderaterna.

– Det är helt vårt eget beslut, några påtryckningar har inte funnits. Vi vill vara noga med att poängtera detta för att undvika påståenden eller andra spekulationer som ger andra sidospår. Jag och Carin har kommit fram till att vi vill fortsätta engagera oss politiskt, säger Kjell Gustafsson.

Vad har fått er att ändra sig?

– Vi har suttit hemma på kammaren och diskuterat. Vi är väldigt intresserade av samhällsfrågor och demokrati, och har ältat och språkat om hur vi ska göra. Till slut kom vi fram till att vi vill fortsätta inom politiken, och så blir det.

Men varför Moderaterna?

– Både Socialdemokraterna och Moderaterna har sunda åsikter. Nya Moderaterna är ett helt annat parti än det gamla högborgerliga. Partiet har lockats få med sig gräsrötterna i stor utsträckning. Vi har sett att partiet har en bild som överensstämmer med det vi tycker i en mängd olika frågor.

Har beslutet varit tufft att ta?

– Absolut! Både jag och Carin är uppväxta i hem, där man fick socialdemokratin med sig i modersmjölken. Jag hade nog inte kunnat ta det här steget för 20-30 år sedan, men i dag befinner sig de nya Moderaterna på en annan nivå.

– Nu tittar vi framåt och ser vad det leder till.

Har Moderaterna lovat er några politiska uppdrag?

– Nej, nej, det har man inte gjort. Men det finns säkert mycket man kan hjälpa till med, som i alla partier. Jag är en jäkel på att slicka medlemskuvert, säger Kjell och skrattar.

Ni bor i Sundborn som sedan gammalt är ett ganska stort Moderatfäste. Hur kommer det att märkas i byn att Gustafssons blivit moderater?

– Vi har alltid engagerat oss i byns bästa, och både lyft och drivit på olika frågor. Det engagemanget kommer vi att fortsätta med. Fast i ett annat parti.