Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Socialchefen om assistansavslag: "Man kan alltid överklaga"

Femåriga Tindrah är drabbad av den krävande sjukdomen iktyos. Mamma Angelica Nyrén ansökte om personlig assistans för att få litet avlastning, men Falu kommun sade nej.
– Jag kan inte kommentera ett enskilt fall, men man kan alltid överklaga, säger Ylva Renström, tillförordnad socialchef.

Femåriga Tindrah Nyrén i Falun har hudsjukdomen iktyos som DT skrivit om . Sjukdomen kräver timmar av omvårdnad varje dag med bland annat smörjning, skrubbning och tvättning.

Tindrahs mamma Angelica satte sitt hopp till en ansökan om personlig assistans men Falu kommun sade nej med motiveringen att Tindrah inte tillhör någon av de tre personkretsarna (se faktaruta).

Läs även: Experten om Iktyos "Varken barn eller föräldrar får någon semester från sjukdomen"

– Jag tror inte de kan förstå hur mycket jobb det är. Med avlastning av en personlig assistent skulle jag kunna vara mamma på ett helt annat sätt, säger Angelica Nyrén.

För att höra hur kommunen resonerat har DT sökt någon ansvarig att prata med. Efter tre dagar av bollande mellan chefer får vi prata med tillförordnade socialchefen Ylva Renström.

Varför fick Tindrah avslag?

– Jag kan inte kommentera ett enskilt ärende.

Kan inte sjukdomen iktyos falla under fysiskt funktionshinder och alltså berättiga till assistans?

– När det gäller fysiska funktionshinder generellt så måste det i så fall vara tunga allvarliga problem där man har svårt med att till exempel klä på sig eller gå på toaletten. Sen när det gäller små barns behov så finns ju också ett föräldraansvar.

Hur kan det då komma sig att några andra iktyosdrabbade i landet har fått personlig assistans?

– Jag vet faktiskt inte hur de har tolkat. Det är inget jag kan kommentera.

Har någon med iktyos tidigare sökt assistans i Falun?

– Nej, jag känner inte till något fall i Falun.

Har du något råd till Angelica och Tindra nu?

– Man har alltid möjligheten att överklaga.

Och det är vad Angelica Nyrén gör nu.

Hon tar hjälp av assistansbolaget Humana, där man ser hoppfullt på chanserna:

– Vi gör en helt ny ansökan med intyg från specialistläkare och andra utlåtanden. Jag tycker kommunens motivering är konstig. Det är ju inget snack om att Tindrah har ett mycket stort hjälpbehov, säger Karl Madheim, informatör på Humana Assistans.

Läs även: Många engagerade i Tindrahs historia

De väntar just nu på de sista intygen och lämnar sedan in ansökan.

Karl Madheim berättar att Humana Assistans har två andra brukare med iktyos i mellansverige som är berättigade till assistans. Han fortsätter:

– Vi lämnar inte in en ansökan om vi inte tror på den. Hon har ju en väldigt unik diagnos som hon kommer få leva med resten av sitt liv men tyvärr är det ju kommunen som fattar beslut.

Läs även: Fler iktyosdrabbade vittnar om svårigheter att få hjälp