Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snösko- och mopperace på Rättviks vintervecka

Rättvik pulserade verkligen under lördagen. Ett femtiotal personer tävlade mot varandra i ett stort snöskorace samtidigt som ett tiotal mopeder brummade fram genom kommunen.
– Det enda vi hade otur med var väl egentligen vädret, säger Per Mårthans, projektledare för Siljan Snowshoe Festival.

Den pendlande temperaturen gjorde det minst sagt knepigt för arrangörerna av Rättviks vintervecka. För några dagar sen var det minusgrader innan det plötsligt blev varmare och regnigt.

– Våra funktionärer har fått hämta snö från kallare trakter för att bygga ut snöskobanan. Det här året har inte varit det bästa rent vädermässigt, säger Per Mårthans.

Men det hindrade inte folk från att sluta upp till loppet. Vid lunchtid brann startskottet av och 55 snöskolöpare kämpade sig ut längs banan. Det fanns tre sträckor att välja mellan; elit på nio kilometer, motion på sex kilometer och special olympics i lite varierande längd för personer med funktionshinder.

– Jag kom etta på tre kilometer. Jag trodde verkligen inte jag skulle komma på pallplats, så det är riktigt kul, säger Oscar Karell.

Robin Westling, som aldrig tidigare stått på ett par snöskor, lyckades kamma hem en sjätteplats på 9 kilometer herrar.

– Skorna var en julklapp från min flickvän. Jag kanske kör det här igen nästa år, säger han.

På plats fanns också orienteraren Jonas Ullberg från Borlänge, som under nästa vecka deltar i snöskovärldsmästerskapen i Italien.

– Jag bestämde mig för att ta det rätt lugnt i dag faktiskt, säger han.

Men det var alltså inte bara snöskorace som ägde rum i Rättvik. Ett tiotal herrar plockade fram sina mopeder ur garaget och brände iväg två och halv mil bort från centrum. En av deltagarna var Stefan Börtas.

– Intresset sitter kvar sen ungdomen. Jag besöker många mopedrallyn runtom i Dalarna, säger han.

Rättviks vintervecka fortsatte under söndagen med vinter-triathlon.