Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Sned fördelning av flyktingarna

Annons

Integrationsproblemen i Borlänge väcker uppmärksamhet även i riksmediorna. Sveriges Radios samhällsprogram Studio Ett sände den 2 oktober ett reportage från en SFI-klass där nyanlända fick försöka lära sig läsa. Det behöver många.

Ungefär hälften av dem som kommer i dag är analfabeter enligt kommunens statistik. Av dem som kom 2010 lever 85 procent ännu på försörjningsstöd. Med rekordkostnader 2011 vädjade Borlänge om extra statligt stöd för att hantera läget. Utbildningsnivån bland de flyktingar som kommit till Borlänge skiljer sig inte från de flyktingar som finns i riket som helhet, svarade integrationsministern då.

Nu har Borlänges riksdagsledamot Carl-Oskar Bohlin (M) frågat sig om kommunen kanske kan lära sig något av Solnas integrationsmodell. Ty i denna välmående Stockholmsförort är andelen med försörjningsstöd blott 0,7 procent. Detta trots att man har fler invandrare än vad en genomsnittskommun i Sverige tar emot

"Det är intressant och visar att kommunpolitik är väldigt viktigt för hur integrationen fungerar", sade Bohlin till DT (21/11). Därför har han och partikamraten Hanif Bali från Solna gett riksdagens utredningstjänst i uppdrag att ta fram goda råd till Borlänge.

Det är inte första gången Solna lanseras som mönsterkommun. Där har man förvisso gjort bra saker för att minska det redan låga bidragsberoendet. Men den hemliga ingrediensen i dunderhonungen handlar om annat än en fantastisk integrationsmodell.

I statistiken över kommunernas totala flyktingmottagande 2005–2011 hittar vi Borlänge på plats nio i riket med 38,4 mottagna per 1 000 invånare (Dagens Samhälle 4/12). Solna ligger på plats 247 med cirka en åttondel så stort mottagande.

Se där. Hur kommer det sig att Bohlin hämtar sitt exempel på lyckad integration från just en av de kommuner som har minst andel nyanlända att integrera till att börja med?

Bohlin har dock rätt i att kommunpolitik är viktig i sammanhanget. Av de 30 kommuner med störst flyktingmottagande har 27 en kommunstyrelseordförande från S eller V. Bland de kommuner med minst mottagande är däremot 23 av 30 ordförande från ett borgerligt parti.

Om lösningen på Borlänges integrationsproblem stod att hitta i Stockholms dyra förorter vore det kanon. Men räkna inte med det.

Borlänge brottas med de problem som följer av att ta orimligt stort ansvar för ett mottagande som andra kommuner tillåts ducka ifrån. Det är också en lärdom.

Peter Santesson