Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart vet Viktor vem han är

Möjligen är intresset för släktforskning på väg att öka, via draghjälp från tv-program som Allt för Sverige och Vem tror du att du är?
Men kulturlov-satsningen på släktforskning för ungdomar lockade ändå bara en enda intresserad till Smedjebackens bibliotek.

Han som kom, 18-årige Viktor Bergman, är dock desto mer intresserad och har till och med valt som projektarbete i gymnasiet att utforska släkten på sin pappas sida.

– När det sedan är avslutat är det inte omöjligt att jag forskar vidare på min mammas sida.

Viktor Bergman bor i Smedjebacken sedan 2008 och studerar nu sista året på samhällsvetenskapliga programmet på Högbergsskolan i Ludvika.

Men han är uppvuxen i Vikmanshyttan och det är just i Hedemoraområdet som hans släkt kommer på farssidan, där inte minst farfar Sören inspirerat Viktor Bergman att försöka reda ut om det ligger någon sanning i gamla släktrykten:

– Ja, det går rykten om att vi är av vallon- eller flamländsk släkt. Det vill jag gärna få fram om det stämmer.

Han sitter i släktforskarrummet på biblioteket tillsammans med "forskarläraren" Ulla Lestander från Söderbärke. Hon är med i Västerbergslagens släktforskare och gläds åt att åtminstone en ungdom tog chansen att testforska.

– Jätteroligt när unga vill prova. Vi har ju öppet hus en gång i månaden också och senast kom det två jäntor som också hade släktforskning som projektarbete i gymnasiet.

Tillsammans med Viktor Bergman hade Ulla Lestander efter cirka två timmars arbete kommit ner till mitten av 1800-talet och hans farfars farfar.

– Det var en nyhet för mig att han växte upp hos en fosterfamilj, efter att hans föräldrar tydligen hade dött, säger Viktor Bergman, uppenbart fascinerad av att via datorn kunna söka sig bakåt i släkten.

Han tror att det nyväckta intresset för släktforskning mycket väl kan leda till att han skaffar sig ett årsabonnemang för cirka tusenlappen, vilket datavägen ger tillgång till innehållet i gamla kyrkoböcker.

– Kanske en lämplig julklapp, säger Ulla Lestander.

Viktor Bergman nickar och avslutar:

– Jag har alltid varit intresserad av sådant här, så när det blev aktuellt med projektarbete var släktforskning det första som slog mig som idé. Jag tog chansen och ångrar det inte.