Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart springer de fram

Sedan september pågår ett pilotprojekt för att få i gång de anställda på SSAB. Två gånger i veckan träffas en grupp anställda som behövde komma i gång.

– Jag kände mig piggare på en gång, säger Lars-Åke Svensson.

Företagssköterskan Yvonne Hjärpe berättar att Stålhälsan genom hälsokontroller ser vilka som behöver röra sig och lära sig mer om kost och motion.

– Många behöver hjälp att komma i gång och därför kommer vi från och med nästa år att erbjuda fler att få vara med i en kom-i-gång-grupp, men det är helt frivilligt, säger hon.

– Tanken är att gruppmedlemmarna kommer att sporra varandra.

I år provar man sig fram genom en pilotgrupp som bland annat består av fackliga företrädare från olika avdelningar. Både hon själv och företagsläkaren är också med, liksom Lars Pettersson och Caroline Lindblom som jobbar i friskvårdscentret.

– Vi gjorde ett konditionstest och vägde in alla när vi började och så ska vi göra första uppföljningen före jul, säger Lars Pettersson.

Deltagarna promenerade i år fem kilometer i Blodomloppet. Målet är att de nästa år ska kunna jogga runt.

– Kan man jogga i fem kilometer så har man en hyfsad kondition, säger Lars Pettersson.

Lars-Åke Svensson och Mats Lissel har enligt dem själva "inte gjort många knop på många år". I början av september sa de och resten av gruppen blankt nej till att springa Blodomloppet nästa år, men nu ser flera det inte som helt omöjligt längre.

– Kanske inte springa, men gå lite snabbare eller jogga kanske vi kan, säger Mats.

– Jag är helt övertygad om att vi kan göra det, säger Lars-Åke.

Hittills har de träffats direkt efter jobbet på måndagar och torsdagar. Då har de antingen gått älvrundan runt tillsammans eller tränat i motionsrummet vid Östra porten. Vissa har dessutom börjat spela borttennis ibland.

– Att äntligen börja röra sig igen känns jättebra. Är man inte med en vecka, så märker man direkt att man tappar, säger Kennet Arnberg.

– Det blir ett speciellt tryck i gruppen och vi har kul, så man vill faktiskt vara med, fortsätter Mats Lissel.