Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart ska konstgräset rullas ut

Vädrets makter har ställt till det en aning men nu ska i alla fall konstgräset rullas ut på grusplanen bakom Maserhallen.
– Planen ska snart vara spelklar, säger Mats Carlsson, utvecklare vid Borlänge kommuns fritidsförvaltning.

Annons

Som tidningen tidigare berättat har kommunen köpt in en begagnad konstgräsmatta som tidigare legat på Södertälje Sport Arena. Totalt handlar det om 28 rullar 74 meter långa och fyra meter breda konstgräsvåder som nu ska läggas ut och limmas samman.

Förarbeten har redan gjorts i form av att planen jämnats till med stenmjöl och därefter getts en vattenavrinnande lutning. Själva läggningsarbetet skulle egentligen ha varit både påbörjat och slutfört vid det här laget, men den senaste tidens väderlek har försenat det hela en aning.

Redan på tisdagen var dock kommunens fritidsutvecklare Mats Carlsson och Svenska Fotbollförbundets anläggningsutvecklare Bosse Wedlund på plats för en inspektion. För Bosses del var det hela lite av ett kärt återseende då gräset kommer från hans egen hemmaarena i Södertälje där han också är driftsansvarig och där elitlagen Syrianska FC och Assyriska spelar.

– Jag känner igen varje grässtrå, skrattar han och fortsätter.

– Vi lade in mattan där 2008 och i somras togs den bort och såldes hit. Den är egentligen inte särskilt sliten, utan anledningen till bytet var att den inte längre uppfyllde FIFA:s krav på till exempel bollstuds och friktion. Man brukar räkna med att en konstgräsmatta klarar 4-5 år på elitnivå, sedan bör den bytas ut. Gäller det breddidrott och träning är givetvis användningstiden betydligt längre, förklarar han.

Från Borlänge kommuns sida kalkylerar man med att den här mattan ska finnas med i upp emot 15 år till, och spelklar lär den bli snart nog, bara vädret tillåter. När samtliga våder är ihoplimmade ska planen dressas med ett knappt centimetertjockt sandlager och ovanpå det 15-20 mm gummigranulat.

– Det är limningen som ställer till det en aning då det inte får vara för kallt när det görs. Men när läggningen väl är igång tar det hela inte lång tid och vi räknar med att planen här snart är spelbar. Planen är som en arena i miniformat och jag både hoppas och tror att den kommer att bli väl utnyttjad, säger Mats Carlsson.

Ola Brossberg, S-ordförande i kultur- och fritidsnämnden, är nöjd med investeringen kommunens gjort. Detta inte minst med tanke på att kalaset blev runt 300 000 kr billigare än beräknat.

– Totalt landar vi nu på cirka 600 000 kronor och det gör att vi får väldigt många aktivitetstimmar per investerad krona. Samtidigt får våra fotbollsklubbar bättre träningsmöjligheter och dessutom hoppas jag att planen också blir flitigt utnyttjad som spontanidrottsplats, säger han.

Några fler inköp av begagnade konstgräsplaner är dock inte aktuellt i dagsläget.

– För tillfället har vi andra utmaningar vi måste prioritera, exempelvis ridhusfrågan. Men just den här satsningen var viktig att göra för att kompensera Sportfältet för de planer som försvunnit där på senare tid, säger Ola Brossberg.