Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart ligger isen spegelblank

Än dröjer det innan isen lägger sig på Västerbergslagens sjöar och vattendrag, men på de konstfrusna bandybanorna växer istäcket för varje dag.
Nästa vecka ska både Grängesvallen och Herosvallen vara spelklara.

Annons

– Det är en match inplanerad redan i helgen, men vi får se om isen hinner bli helt klar till dess, säger Bengt-Arne Johansson, vaktmästare och isgeneral på Grängesvallen.

Aggregaten i Grängesberg sattes i gång i fredags och söndag kväll började man spola vatten på banan.

I tisdags lades kalken på för att ge isen den karaktäristiska vita färgen, och nu återstår endast att lägga linjer och bygga på istäcket ytterligare några centimeter.

– Vi har haft tur med vädret. Det får inte snöa för då blir isen som ett sandpapper. Nu kan vi bara hoppas på att det inte blir mildväder, säger Bengt-Arne Johansson.

Går allt väl kommer isen att vara klar en vecka tidigare än förra året.

Trots det är Bengt-Arne Johansson inte helt nöjd.

– Det bästa hade varit att sätta i gång aggregaten för två–tre veckor sedan. Då var det riktigt kallt.

Det är kommunen som i samråd med Grängesbergs BK bestämmer när isen ska spolas upp.

Bandyklubben vill givetvis ha is så tidigt som möjligt, men då det är kommunen som står för kostnaderna är det i slutändan de som bestämmer när aggregaten sätts i gång.

– Det kostar runt 500 000–600 000 per säsong att hålla Grängesvallen med is. Sedan kan kostnaden variera beroende på vad det är för vinter. Är det kallt står kompressorerna stilla. Är det en mild vinter går de mer, säger Gustav Nord vid kommunens kultur- och fritidsförvaltning.

Även i Smedjebacken är istiden på gång.

Aggregaten på Herosvallen sattes i gång i måndags och trots vissa problem ska isen, precis som i Grängesberg, vara redo att beträdas nästa vecka.

– Det är några slingor som inte kyler som de ska. Eventuellt har det kommit in luft i dem, men det ska inte ta så lång tid att åtgärda. Blir det inte mildväder ska vi kunna ha isen klar någon gång efter helgen, säger Christer Jacobsson, sportchef i IK Heros BK.

Representationslagen i Västerbergslagens två bandyklubbar huserar i år i samma serie – division 2 Dalarna.

Grängesberg inleder säsongen hemma mot Liljan den 1 december.

Samma dag tar sig Heros an Forsbacka på Herosvallen.

På annandagen är det sedan hög tid för alla bandyfrälsta att packa portföljen.

Då möts nämligen Heros och "Gränges" i ett efterlängtat derby i Smedjebacken.