Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snart klart för start i Torsång

Den tidigare vårdcentralen byter skepnad.
Lokalerna rustas och 1 februari öppnar förskolan ScaDuMe.
– Det är så bra med skogen här utanför. Den ska vi ta tillvara, säger förskolechef Cia Melvindotter.

Om drygt en månad invigs den privata förskolan ScaDuMe i Torsång. Ett 20-tal barn påbörjar då sin inskolning och under våren kommer fler barn.

Förskolan drivs av tre kollegor, som arbetade sida vid sida som rektorer.

– Vi ville starta något där vi får göra som vi vill och lägga pengarna där vi vill i verksamheten. Vi sitter inte fast i rutiner utan skapar något eget, berättar delägare Cia Melvindotter, som i dagarna är fullt sysselsatt med upprustningen av den tidigare vårdcentralen.

Byggnaden har visar sig lämplig för detta nya verksamhetsområde. Det finns många rum, tvättfat, annan utrustning och det tidigare vänrummet blir ett bra samlingsrum.

Det målas och fixas till, och en altan byggs. Området inhägnas och om en månad är alla bitar på plats.

– Det är lite kaos och bråda dagar. Men det är jätteroligt. Här blir det färgglatt, ett riktigt Pippi Långstrumphus.

Cia Melvindotter gläds också åt skogen, som finns på tomten. Den ska nyttjas i verksamheten. Förskolan kommer nämligen att arbeta aktivt med utomhuspedagogik med fokus på ekologi och naturvetenskap.

Barnen som får plats här hänvisas via den kommunala kön. Kommunen har också hand om avgifterna. De 24 barnen som kommer 1 februari hör inte enbart hemma i Torsång. En del kommer även från Ornäs, Fjäkelmyra och Vika.

Under resans gång har olika lokalalternativ varit aktuella. Innan miljö- och byggnadsnämnden gav sitt klartecken var det också en del diskussioner. Cia Melvindotter säger att kommunen under hela processen stöttat och hjälpt till på ett bra sätt.

– Vi har hållit på i ett år för att komma i gång. Nu känns det väldigt bra.