Annons
Vidare till dt.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snacka om "coola" läromedel

Som pedagogiska hjälpmedel – för att fånga och behålla elevers intresse – är en skördare, en skotare, en häst och en hund svåra att överträffa.
– Cooolt, utbrast tredjeklassarna William Proos, Daniel Hultmark och Hanna Lemon när de vandrade in i "klassrummet" – en skogsavverkningsplats.

Det var vårens häftigaste skoldag.

Skogen några rejäla kottkast från Gagnefs IF:s klubbstuga i Övre Tjärna gjorde tjänst som klassrum och eleverna i klass 3A och B vid Sammilsdalsskolan i Leksand var vetgiriga som aldrig förr.

Med bidrag från föreningen Skola-Arbetsliv och stöd från Siljan Skog, som tog med klasserna ut till en avverkningsplats, kunde klassföreståndarna Inger Sundberg och Kersti Deras genomföra en del av projektet "Från träd till trä", som ska ge eleverna en inblick i skogsarbete och vad skogens träd kan användas till.

Eleverna – totalt ett 50-tal – kunde studera levande historia och modern teknologi på en och samma gång.

Siljan Skog hade nämligen en avverkningsgrupp, en skördare och en skotare, i området och alldeles intill dem berättade och visade Borlängebon Ole Halse – med hjälp av nordsvenska brukshästen Undra – hur skogsarbete gick till förr. Ole, som är flerfaldig SM-vinnare i skogskörning med häst, konstaterade att en häst inte kan konkurrera med en skotare i effektivitet, men att hästen är skonsammare mot marken och kan vara ett alternativ vid körning på exempelvis tomtmark.

Ole och Undra hade också sällskap av Undras jämnåriga kamrat wachteln Sessan och när det handlade om att tilldra sig intresse stod den trion sig väl i konkurrensen med de stora skogsmaskinerna.

På andra stationer fick eleverna se röjning och prova på plantsättning.

Besöket i skogen dokumenterades och bilderna kommer att visas för andra elever. Flera av deltagarna blev "gripna" av upplevelsen.

Några av dem deklarerade att de minsann ska bli skogsarbetare när de blir "lite större".

Och Undra och Sessan har fått en inofficiell supporterklubb.