Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Snabbt agerande räddar strokedrabbade

Att agera snabbt är viktigast vid en stroke.
– Tid räddar liv och livskvalitet, säger strokesjuksköterskan Helen Eriksson.

Annons

Varje år drabbas 950 personer av stroke i Dalarna. Ungefär 200 av dem dör. Dödssiffran skulle kunna vara lägre om kunskaperna om stroke var större.

– Att snabbt få vård är så oerhört viktigt, säger Helen Eriksson

För ett år sedan inleddes den nationella strokekampanjen för att förbättra kunskaperna bland allmänheten. I dag lördag arrangerar landstinget informationsaktiviteter på fyra platser i länet - Falun - Falangallerian, Borlänge - Kupolen, Ludvika - Gallerian Engelbrekt och Avesta - Plus-huset.

– Vi ska informera om det så kallade akut-testet. Hur man snabbt upptäcker signalerna på stroke. Vi kommer visa vad man ska titta efter för att kunna hjälpa och agera, säger projektets ansvariga Helena Thelin Österberg.

Inför höstens nystart av kampanjen har idrottsrörelsen över hela landet engagerat sig. Så även i Dalarna. Leksands IF, IK Brage, Vasaloppet och Vansbrosimningen deltar redan i satsningen på olika sätt.

Till informationsevenemanget i Falangallerian i Falun kommer Håkan Romlin från Kavelmora. För fyra år sedan drabbades han av en stor och allvarlig stroke. Tack vare hustruns snabba insats lever han i dag.

– Jag har en bit kvar att gå, men jag känner mig nästan helt återställd. Tack vare min hustrus agerande fick jag vård snabbt. Inom 30 minuter togs jag omhand. På lördag vill jag berätta för de som kommer om hur det var för mig - och att det finns en väg tillbaka till ett bra liv. Men, det krävs en stor personlig arbetsinsats. Man kan inte ligga på latsidan. Det finns inga genvägar. Jag tränar hårt tre gånger i veckan. Det blir bättre och bättre, säger han.

Framgångarna

– De första två månaderna efter stroken kunde jag inte ens prata. Sedan kunde jag plötsligt röra på ett finger och en tå. Nu kan jag spela golf igen. Jag vill att folk ska få kunskaper om stroke för att fler ska kunna räddas tillbaka till ett liv, säger Håkan Romlin.